С голям интерес и възторг Смолян почете делото на Светите братя Кирил и Методий

С голям интерес и възторг Смолян почете делото на Светите братя Кирил и Методий

„Споделянето на този, светъл празник с всички вас –по толкова тържествен начин, поражда у мен силни патриотични чувства и радост. 24-ти май е специален ден за всички ни, той символизира духовността, подчертава идентичността ни като народ!”, областният управител Недялко Славов приветства всички учители, културни и просветни дейци, ученици представители на местната и държавната власт, граждани, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той поздрави кметът на община Смолян Николай Мелемов, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева и всички организатори и участници в шествието за добрата инициатива и успешната й реализация. „Убеден съм, че шествието по случай 24-ти май ще се възроди, като ежегодна традиция, и основание да мисля това ми дава големият интерес и възторга у всички вас.” Славов отправи специален поздрав към учителското съсловие, хората на перото и словото, читалищните и библиотечни работници, просветните и културните дейци, журналистите и творците, като  им пожела да бъдат достойни пазители на завета на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий. „Всички сме длъжни да пазим словото чисто. И нека никога у нас не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване!”

„Днес в обществото ни вече е ясно осъзната необходимостта, усилията за подкрепа на българското образование и укрепване на статуса на българския учител, за запазване на българското училище. И това е приоритетна политика на нашето правителство, защото ние смятаме, че прогреса във всяка една друга сфера в обществения живот е неизменно свързана с образованието.”, каза областният управител, отбелязвайки, че за Родопите и Смолянска област образованието винаги е било най-висша ценност.

„През последните няколко месеца, по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, България показа, че чрез словото може да бъде постигнат консенсус, че чрез конструктивен диалог могат да бъдат преодолявани границите и да се развиват добрите взаимоотношения между съседни и далечни народи. Заради успешното председателство, за България се говори с респект. Но трябва да кажем, че в нашата вековна история поводите за гордост са също толкова ярки и един от тези поводи е създаването на слявнското писмо от Светите братя Кирил и Методий. Това е основната предпоставка за бурното развитие на славянската култура, и това само по себе си е основание да се гордеем и да почитаме Светите братя и всички славни българи, увековечени чрез отдадеността си в името на свещения ни език, българската култура и писменост!”

В заключение Славов пожела здраве и успехи на всички, като призова: „Нека използваме словото и писмеността, за да развиваме потенциала на нацията ни, да създаваме култура и да градим мостове от добри взаимоотношения, с които да издигаме авторитета на България, както на европейско, така и на световно ниво!”

Организираните от община Смолян и Регионално управление на образованието-Смолян шествие и тържества днес изпълниха града с патриотизъм и празнично настроение. Хиляди учители, ученици, културни и просветни дейци, ръководители и представители на общински и държавни структури, представители на медиите, граждани, предхождани от Общински духов оркестър и Трети ученически гвардейски отряд, шестваха тържествено от площад „Свобода” до площад „България” в Смолян.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов награди 29 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката, както и учениците – победители в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”.

Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева поздрави от името на министъра на образованието и културата Красимир Вълчев и от свое име и награди учители за високи постижения и принос към образованието в Смолян.

За доброто настроение с тържествен концерт допринесоха младите таланти от ЦПЛР-ОДК гр.Смолян.

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов уважи тържествата, посветени на 24-ти май и Празника на града в Чепеларе, както и Празника на кв. Настан, гр.Девин, който се чества ежегодно в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Вирни се горе