С герб на селото и песните на Надежда Хвойнева, Левочево отпразнува събора „Илинден- среща на родовете”

С герб на селото и песните на Надежда Хвойнева, Левочево отпразнува  събора  „Илинден- среща на родовете”

Известното с бунтовното си минало смолянско село Левочево и тази година отпразнува традиционния събор „Илинден- среща на родовете”. В рамките на празника се проведе и V –ят национален конкурс „С песните на Надежда Хвойнева”. В него участваха 30 млади таланти.

Зам.-кметът инж.Мариан Цекова откри празника. Тя посочи, че бунтовният дух на Левочево и приносът му в обществения и духовния живот на Родопите е жив и днес, осъществен в приемствеността на културните и родови ценности. От името на кмета Николай Мелемов, инж.Цекова връчи поздравителен адрес на кметския наместник Ангел Хворев. „ Свети Илия е покровител на селото. Не напразно всяка година, на 20 юли, хората се връщат към корените си, засвидетелстват уважение към общото си начало, спомнят си с обич за детството, младостта и годините прекарани тук, разтъжват се с близки и познати”, каза в поздрава към стотиците съборяни Хворев. Той каза, че по традиция тазгодишните юбиляри от набор 1964 г. са дарили нова врата за читалищната сграда и три висящи кандила за църковния храм. Кметският наместник обяви, че Левочево вече си има герб. На празника миналата година той обяви конкурс с мотива, че селото има своята писана история, своите традиции, дори и свои анекдоти, но нямаше селищен знак. Автор на герба е проф.Димитър Серезлиев. Той е събрал в него най-важните символи, характеризиращи Левочево, свързани с историческото минало и настояще, което е чест и гордост за хората от селото. „Нека се вият хората на Бърчината, нека се носи гласът на незабравимата Надежда Хвойнева, да ни събира на нови срещи. Бъдете живи и здрави и винаги намирайте пътя към родния си дом”, пожела на левочевци Хворев. Той благодари на община Смолян, която оказва помощ и подкрепа за развитието на селото. След това се състоя гала-концерт на участниците в конкурса „С песните на Надежда Хвойнева”. На площада се извиха хора, които продължиха три часа.

Проявите започнаха на 18 юли с откриване на изложба „Левочево –минало и традии”. Вчера се проведе конкурсът „С песните на Надежда Хвойнева”. Той беше открит от секретаря на община Смолян Момчил Николов. На събитието присъства и дъщерята на именитата родопска певица Еличка Кръстанова. Днес беше отслужена св. Литургия в храм „Св.Св. Петър и Павел”. Проведе се среща на родовете и беше раздаден благословен курбан на параклиса „Св.Илия” в местността Илинден Гости на събора бяха председателят на Общинския съвет адвокат Филип Топов и гл.финансист Венера Аръчкова. Националният конкурс с „Песните на надежда Хвойнева” се проведе под патронажа на кмета Мелемов. Организатори на събитието бяха община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”. Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе