РЗИ–Смолян: Всички учебни заведения отговарят на здравните изисквания и са в готовност за започване на новата учебна година

РЗИ–Смолян: Всички учебни заведения отговарят на здравните изисквания и са в готовност за започване на новата учебна година

Проверките на служителите от РЗИ – Смолян за готовността за първия учебен ден установиха, че училищата отговарят на здравно – хигиенните изисквания. Директорите на 16 учебни заведения са изпълнили издадените през миналата учебна година предписания за освежаване на класните стаи, кабинетите, коридорите, физкултурните салони и съблекалните към тях, за ремонт на санитарните възли, за подмяна на подови настилки и учебна мебел. В други 2 училища поради липса на финансов ресурс не са изпълнени предписанията за осигуряване на ергономични столове в компютърните кабинети, но това няма да възпрепятства учебния процес, съобщиха от здравната инспекция.

Контролът в подлежащите 44 здравни кабинета в училищата установява, че всички отговарят на изискванията на Наредба № 3 / 2000г. и разполагат с необходимото обзавеждане и оборудване – шкаф за оказване на спешна помощ, лекарства и инструментариум.

Проверките на храненето на учениците през учебната 2015-2016 година показват спазване на Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците от 7 до 18 години. В 13 ученически стола се предлага разнообразно меню, включващо риба, мляко и млечни продукти, месо, хляб – различен от белия, салати от пресни зеленчуци и разнообразни плодове. В един от обектите е издадено предписание за осигуряване на рецептурник за ученическо хранене. В регистрираните 22 ученически бюфета се спазват нормативните изисквания за предлагане на здравословни храни. За констатирано нарушение е съставен един акт.

Вирни се горе