Румен Бечев: „Нека всички ние се стремим към един по-добър, по-човечен и по-културен свят“

 Румен Бечев: „Нека всички ние се стремим към един по-добър, по-човечен и по-културен свят“

С факелно шествие започнаха проявите по повод 100-годишнината на Среднородопски театър „Изгрев“.

В навечерието на Международния ден на театъра започнаха честванията на 100 годишнината на Среднородопски театър „Изгрев“ с факелно шествие – от читалище „Орфееви гори“ до паметната плоча в местността Театрото в Долно Райково. Съвременните наследници от театър „Ирис“ поведоха шествието с огън, запален преди 100 години, който продължава да гори и днес. „Този огън владее сърцата и душите ни до ден днешен. Той е поставил началото, за да бъдем ние днес част от един огромен духовен заряд, да го пазим и да го предаваме на поколенията, да се гордеем, че го имаме и да не забравяме от къде започва всичко. И сега има театър в Смолян, който се радва на своя публика, но това което тези хора са направили преди 100 години е неизмеримо“, каза директорът на РДТ Румен Бечев. Към младите хора Бечев се обърна с призив да помнят от къде е тръгнало всичко, да пазят духовния заряд на предците си и да го надграждат. „Бъдещето е в този огън, бъдещето е в нас самите и нека ние го направим топло както топлят тези факли, светло, както светят тези факли и всички ние се стремим към един много по-добър, много по-човечен и много по-културен свят. Нека уверим нашите предшественици, че тяхното дело е живо и ще продължи да живее и нека и ние оставим малко от това, което можем, за да бъдем съпричастни с тях“, каза още директорът на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян.

Наследник на Среднородопски Театър „Изгрев“ е младежки театър „Ирис“ към читалище „Орфееви гори“ в Райково, а негов ръководител е Цеци Илиева. „Хората, които са били в театър „Изгрев“ са запалили искрата. Днес ние, като техни наследници, поддържаме огъня жив. Тогава, в другите краища на България вече е имало театър. Тук, когато всички са се чудили как да се събудят от тъмата, една група интелигенти на 8 януари 1919 година поставят първата постановка „Хъшове“, а с нея и началото на Среднородопския театър.“, каза Илиева. На въпрос спокойна ли е за бъдещето на театъра, предвид работата й с млади хора, режисьорът Цеци Илиева отговори: „Театър винаги ще има. Най-важно е да има любов. Това, което преживяваме на сцената и съпреживяваме с публиката няма съизмеримо, това е най-прекрасното усещане“.

Театър „Изгрев“ е основан на 8.01.1919 година в Райково Първи в Средните Родопи. Първи директор е Тодор Пинтиев. Театърът служи като основа при създаването на Родопския драматичен театър в Смолян през 1951. С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 200 пиеси на български, руски и западни класици. Първи режисьор на театър “Изгрев” е Стоян Пухов. От 1992 година до сега ръководител на Младежки театър “Ирис”, наследници на театър “Изгрев” в читалището е Цеца Илиева. Режисьор е на постановките “Котаракът с чизми”, “Джуджето и седемте Снежанки”, “Най чудното чудо”, “Нирвана”, “Моцарт”, “Женско царство”, “Снежната кралица”, “Малкият Принц” и други. Театърът, разкрит към Културно-туристическото дружество “Орфееви гори” – Райково, с председател Коста Р. Чилингиров е имал Правилник за управление, права и задължения на режисьорите, директора, артистите и как да се поддържа реда на сцената. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински. От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев, Николай Тенев, Гавраил Паламудов. Театралният колектив на читалището е лауреат на V, VІ и VІІ Републикански фестивали на любителското художествено творчество. Има спечелени колективни и индивидуални златни и сребърни медали за постановки и роли.

Вирни се горе