Рожен - общ хайдушки сбор

Рожен - общ хайдушки сбор

Общ хайдушки сбор ще се проведе на 18-сти Юли в рамките на Роженски събор 2015 г. На святото място за родопчани, там където са се събирали големите родове, тежките кехаи и върлите хайдути. Точно там отново, ще зацонкат чанове, гайди и ще мирисне на барут. Сборни хайдушки чети от цялата страна, ще се съберат на роженските ливади до огромното българско знаме , рамо до рамо, както по време на възраждането, тракийски и македонски българи и такива от цялата страна са помагали на родопчани да се освободят от робството.Там на роженските бърчини в онези смутни времена в които овчари, гайдари, свещеници, комити и обикновени люде са имали едно верую и една болка в душата – България. Всеки , който е горд българин и не се срамува да облече народна/хайдушка носия е добре дошъл в сборния лагер .Това е авелския Рожен, такъв какъвто го знаем от снимки и разкази на старите хора . Нека се потопим в истинското,натуралното и се върнем назад във времето, но без комерсиалност и компромиси. Всички посетители ще могат да се докоснат до голяма оръжейна експозиция , която ще бъде изложена . По-смелите от тях ще имат възможност да стрелят със старо оръжие, а топовните салюти ще съпътстват целия ден.

Дата: 18-сти Юли / Събота/.

Сборен пункт: 09-30 ч. Параклис "Св.мчци Кирик и Юлита " / Параклиса се намира от лявата страна на входа на роженски ливади идвайки от гр. Чепеларе/.

Лагер: 10-00 ч. придвижване към хайдушкия сбор / Той ще се разположи над централната трибуна до голямото българско знаме /.

Изискване : Мъжки носии / Кафяви и Черни / , женски / родопски или наподобяващи такива /. В обособеното място за лагер няма да се допускат цивилни хора . Посетителите ще могат да разгледат и да стрелят със старите оръжие на определени за това места.

Табели ще оказват мястото на сбора.

Да живее България !

Вирни се горе