Родопското село Момчиловци стана домакин на китайския "Сървайвър"

 Родопското село Момчиловци стана домакин на китайския "Сървайвър"

Първият сезон на китайският вариант на риалити предаването “Сървайвър” е бил заснет в родопското село Момчиловци, предаде БТА, цитирайки китайския сайт И Си Ен Ес, който се позовава на репортаж на агенция “Синхуа”.

Снимките на предаването са започнали на 29 август и са продължили две седмици. Крайният резултат ще бъде излъчен по китайската телевизия през втората половина на септември.

Мария Никова, кмет на село Момчиловци, коментира пред китайската агенция, че идеята снимките да са именно в това село е част от кампанията за реклама на българското кисело мляко, подета както от Момчиловци, така и от шанхайска компания за млечни изделия.

Ху Цзян, представител на компанията, обяснява, че Момчиловци е било избрано за място на снимките именно заради млякото, което се прави там. “В това село киселото мляко е навсякъде – в супите, в десертите, в сосове за месо”, допълва Цзян. Основната цел на снимките е била да запознае китайците със здравословния начин на живот в Момчиловци, допълва китайският представител.

Кметът на селото обяснява още, че през първата седмица на снимките седем китайски знаменитости е трябвало да живеят в дома на местно семейство без преводач, използвайки единствено помощта на китайско-български чник. През втората седмица всички участници са били настанени да живеят в една селска къща.

22-годишната участничка Моника от Шанхай е живяла в къщата на кметицата и е помагала с хранене на кокошки, бране на подове, зеленчуци и била силно впечатлена от домат в градината с тегло 1,1 килограма. Китайката освен това се научила да готви баница, пататник и пълнени чушки. Съответно тя сготвила на домакините си китайски блюда.

Шанхайската компания за млечни изделия за първи път пристига в Момчиловци през 2008 г. На следващата година тя пуска серия от млечни продукти, наречени “Момчиловци”, а през 2012 г. селото и китайските производители установяват официално сътрудничество.

От тогава в селото идват групи китайски туристи. Броят им достига до 500 души на година, допълва агенцията.

Вирни се горе