Родопското село Давидково с Капсула на времето на Антарктида

Родопското село Давидково с Капсула на времето на Антарктида

Смолянското село Давидково вече има Капсула на времето на Антарктида. Заслугата за това е на Севдалин Минчев, който е участник в българската експедиция и е родом от родопското село.

Новината Минчев сподели в социалните мрежи, съобщавайки, че село Давидково вече може да се похвали с присъствие отвъд Южния полярен кръг.

„В близост до българската база в Антарктида поставих специално донесена от мен Капсула на времето, съдържаща флаш памет със снимки от селото и региона, няколко родопски песни, камъче от връх Свобода и послание за бъдещите поколения на родопски диалект“, каза Минчев.

Монтирана е и указателна табела, сочеща посоката и разстоянието до с. Давидково.

„Където и да ходя по света, сърцето и душата ми ще си останат в Родопите“, споделя още участникът в полярната експедиция.

Капсулата на времето е поставена на Коледа, 25 декември.

Кметът на Давидково Севда Чолакова е очарована от постъпката на Севдалин.

„Той отдавна не живее в селото, но много обича Давидково и при всяка възможност си идва. Очарована съм и се радвам, че има такива хора, излезли от пазвата на Родопите, които не ги забравят“, коментира пред Дарик Чолакова.

Севдалин Минчев се занимава с частен бизнес в охранителната и търговската сфера. В експедицията изпълнява логистична дейност. Семеен е с две деца и мечтае да се прибере след време в Давидково и да рисува във вилата си, съобщи darikradio.bg.

Вирни се горе