Родопските хайдути планират да поставят плоча в памет на известните гайдари от миналото

Родопските хайдути планират да поставят плоча в памет на известните гайдари от миналото

Сдружение „Родопски хайдути”, съвместно с гайдарски състав „Капитан Петко войвода”, с ръководител Иван Балабанов, планират да поставят паметна плоча и да изградят чешма в памет на бай Дафо Трендафилов – един от доайените на родопската каба гайда, и на всички известни гайдари от миналото, които заслужават почит и уважение. Това обяви председателят на хайдушкото сдружение Манол Ружинов в предаването „На фокус” по ТВ „Фотон – К” с водеща Стефка Анатстасова. „В родопския край има много известни гайдари, които заслужават да бъдат почетени. Затова ние внимателно ще проучим всички тях, ще се посъветваме с ръководителите на гайдарските състави в Смолян, с мести хора, защото не искаме да правим нещо, което не е одобрено от населението”, каза Ружинов. Идеята е новата придобивка да бъде открита по време на Илинденския събор в село Гела. И през настоящата година Родопските хайдути ще продължат с уроците по родолюбие. „Хубавото е, че хората започнаха сами да ни търсят. Идват при нас в Хаджичоневата къща, която ние се опитваме да превърнем в музей, без аналог в Смолян”, каза още Манол Ружинов. Той е убеден, че всички подобни стари къщи в Смолян трябва да бъдат реставрирани и да се отворят за хората. „Паметници на културата в момента стоят затворени и се рушат, а хората са жадни ги видят, да се докоснат до старото, до авелското, до едновремешното. Ние отделяме от свободното си време, от парите си, за да правим нещо. Общината също помага частично, но трябва да се усвояват и европейски средства по проети и програми именно с тази цел – поддържане на старинните къщи в региона”, категоричен беше Ружинов.

В Сдружение „Родопски хайдути” към момента членуват около 45 човека. „Това са хората, дали клетва и отговорили на всички наши изисквания, но има още хиляди в региона и страната, които стоят индиректно зад идеята за Сдружението и помагат за проявите, които организираме”, уточни председателят.

За времето на своето съществуване хайдутите са поставили близо десет нови паметни плочи, а бройката на реставрираните е голяма. Първата плоча е поставена на Рожен, в памет на родопските хайдути. За съжаление обаче само след седмица е открадната. „Това ни амбицира още повече, че трябва да продължим с нашата дейност”, каза Манол Ружинов. Най-големият успех за Родопските хайдути е построяването на параклиса „Св. Георги” в село Дряново, община Лъки, осветен през 2015 г. „Това е нашата най-голяма победа, за която получихме подкрепа от кметицата на Дряново. Селото е много красиво, с едни прекрасни хора, които си знаят историята и заслужаваха този параклис”. Освен това той е изграден на място, където и в миналото е имало храм”, посочи председателят на Сдружение „Родопски хайдути” Манол Ружинов.

Вирни се горе