Родопски занаятчии показват творенията си в НЧ „Орфееви гори-1870” в кв. Райково

Родопски занаятчии показват творенията си в НЧ „Орфееви гори-1870” в кв. Райково

Родопските традиции са живи и ще пребъдат във вековете. Доказателство за това е изложбата „Родопските занаятчии”, която от осем години радва смолянчани всяка пролет и есен. В читалище „Орфееви гори-1870” в Райково бе открито шестнадесетото й издание.

„Тази изложба – базар е една възможност за участниците да покажат своите творения, направени от природни материали, с много любов. Всеки от нас може да си закупи любим предмет, за спомен или подарък“, каза секретарят на читалището Цеца Илиева.

Участниците са 14 наброй, от които седем са новите. Най-малка е Теодора Немова – четвъртокласничка от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Има и двама творци, които не са от гр. Смолян – Бойка Козарева от Баните и дървостругаря Костадин Милковски от Чокманово. Всички участници получиха грамоти от председателя на читалището Атанас Луднев. Произведения от дърво, картини масло, ръчни плетива на една и две игли, гоблени, родопски терлици ще радват смолянчани във фоайето на райковстото читалище до 18.05.2019 г. Коратор на изложбата е Георги Бакалов. „На всички участници желая много здраве и щастие, любов и късмет, всеотдайност в това, което правят. Искам да приканя родопските творци да участват в тези наши изложения, защото така се популяризират родопските занаяти“, добави Цеца Илиева.

За шестнадесети пореден път става ясно, че родопчани са талантливи хора, съхранили традицията на българина. Изложбата в читалище „Орфееви гори-1870“ е олицетворение на красота и изящество. В нея майсторите са вложили много любов, душа и сърце.

Вирни се горе