Родопчанка прави сувенири от шишарки

Родопчанка прави сувенири от шишарки

Жена от Родопите се издържа, като прави сувенири от шишарки. Идеята на Севда Пеева от чепеларското село Забърдо я спасява от безработицата в региона. След дълго търсене на работа жената решила да плете от шишарки – кошнички, вази, свещници и други сувенири, предаде БНР.

“На 57 години съм. Регистрирана съм в бюрото по труда, но не мога да си намеря работа на тези години и се принудих от 2 години да се занимавам с правене на кошнички, вазички, сувенирчета от шишарки”.

Шишарките в гората са безброй и без пари, а за да сътвориш нещо ново и различно, е необходимо богато въображение и сръчни ръце.

“Не са лепени, оплетени са с телче и са много здрави. Лакирам ги с корабен лак. Така се запазват. Имам още идеи, които ще осъществя впоследствие. Работя само с естествени материали. Правя и свещници”, разказва жената. Реализира продукцията си край природния феномен Чудните мостове и на пазара в Чепеларе.

“Купуват ги предимно чужденци и понеже ги правя много евтино, колкото да си изкарвам за прехраната, една кошничка варира от 3 до 10 лева, в зависимост от големината. За средна кошничка трябват около 15 шишарки, а за голямата вазичка, която е 20 лева, трябва цял кашон шишарки. Тя се прави поне цяла седмица”.

Отрудената родопчанка никога не е предполагала, че ще се издържа със сувенири от шишарки. “Унищожиха ни земеделието, унищожиха ни животновъдството. Имах 9 крави навремето и садях по 10 декара картофи, но не ни изкупуват продукцията, на много ниска цена я купуват и се принудих да правя това и да се издържам”, допълва Севда.

Вирни се горе