Родопчанка е абитуриентката, владееща най-добре английски език в България

Родопчанка е абитуриентката, владееща най-добре английски език в България

Ванеса Терзиева е 18-годишно момиче от родопското село Чепинци. Първите 7 години от обучението си завършва в гимназията в родното си село. След 7 клас продължава обучението си в Професионална гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ – град Смолян, където учи в паралелка с втори чужд език испански.

„Не помня кога се е зародил интересът ми към чуждите езици. Още от самото началото, когато започнах да уча английски ми беше интересно.“ – разказва абитуриентката, съобщи сайтът Родопчани.

Със своите успехи Ванеса за пореден път е повод за гордост на родителите, приятелите и учителите си, както и на всички родопчани. Тази година тя стигна до националния кръг на олимпиадата по английски език, където стана лауреат с успех 6.00, което означава, че тя е най-добре владеещата английски език абитуриентка в страната. В нейната възрастова група, до национален кръг на олимпиадата по английски език тази година достигат само 10 ученици.

Освен огромния успех на олимпиадата, тази година Ванеса се радва и на друг голям успех. През март тя успешно издържа изпит за сертификат от Cambridge, ниво PROFICIENCY – най-високото ниво на изпитите по общ английски, което съответства на ниво C2 от Общоевропейската езикова рамка. „За тази година това е най-голямото ми постижение. Това беше най-голямата ми цел, която си бях поставила отдавна, още в 8-9 клас, когато научих за тези сертификати.“- споделя Ванеса.

Успехите на Ванеса не спират до тук. През лятото на миналата година тя се явява и на изпит на TOEFL, където от максимални 120 точки, младата родопчанка получава 115. И за двата изпита Ванеса се подготвя сама, без помощ от частни учители. „В началото се чудех дали да не отида на частни уроци, понеже повечето ми приятели, които искаха да кандидатстват в чужбина, ходеха. Не бях много сигурна дали ще мога да се справя, но реших да рискувам и да се подготвям сама.“ – споделя тя.

През изминалите учебни години Ванеса се явява на още много олимпиади и състезания предимно по български, английски и испански език. Миналата година участва в националното многоезично състезание с испански език и става втора на националния кръг. Благодарение на този си успех тя получава стипендия за талантливи ученици от Министерство на образованието и науката.

На въпроса, каква е рецептата за успеха, Ванеса отговаря: „Постоянство и стремеж да правиш всичко възможно за постигането на целите си. Понякога се е случвало да трябва да оставам да уча до по-късно или някои приятели да излизат навън, а аз да си стоя вкъщи, за да уча. Такива неща, малки жертви.“.

Още през септември миналата година Ванеса кандидатства в 5 университета в чужбина, в 4 от които е приета. Тя избира да продължи образованието си в Cardiff University в Уелс, специалност „Журналистика и комуникации“, където правителството на Уелс заплаща част от таксата й за обучение безвъзмездно.

http://rodopchani.bg/Rodopchanka-e-abiturientkata-vladeeshta-nay-dobre-angliys ki- ezik-v-Balgariya

Вирни се горе