Родопчанин над десетилетие поддържа доброволно старинен часовник, символ на Смилян

 Родопчанин над десетилетие поддържа доброволно старинен часовник, символ на Смилян

Родопчанинът Жеко Джиков поддържа над десетилетие на доброволни начала, живота на старинен часовник в смолянското село Смилян. Близо век, антиката отброява минутите и часовете от Часовниковата кула, която е един от символите на селото, пише Дарик. Според Джиков, той се грижи за часовника от близо 12-13 години. Преди него, с тази дейност се занимавал баща му Севил Джиков, , а преди него – Али Парунски. Механизмът е австрийски и е на над 90 години. Той се навива с манивела. Часовникът, който е с махало има и тежестите, които са около 50 кг.

Кулата е построена през 1864 г. и в миналото била ползвана като стражева, за охрана на минаващите от селото търговски пътища.

Според хората в Смилян, през 1929 г. през селото преминава Андрей Ляпчев, на връщане от посещение при семейство Агушеви в Могилица . Чува отмерване на времето, вдига глава и вижда една кула, която няма камбанария, няма камбана и пита хората каква е тази работа и те му обясняват, че винаги са искали да си имат часовникова камбанария, но и така и не успявали да спестят пари за часовников механизъм.

Ляпчев обещава на хората, че ако успеят да вдигнат височината на кулата да се чува от цялото село и намерят камбана, той ще дари часовниковия механизъм. През март 1930 г. премиерът тогава Андрей Ляпчев изпълнява своята част от обещанието, разказва секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

Часовникът е спирал само през зимата, когато заради студа стрелките са замръзвали.

Вирни се горе