Родолюбиви българи от страната и чужбина проведоха първият събор „С България в сърцето“

Родолюбиви българи от страната и чужбина проведоха първият събор „С България в сърцето“

Родолюбиви българи от страната и чужбина проведоха първият събор „С България в сърцето“. Над 50 души, членове на Сдружение „Родопски хайдути“ заедно с група от 26 българи от Приднестровието, Украйна – Одеска област, Молдова и много други села от региона, прекараха три поредни дни-5, 6 и 7 юли на хижа „Пашалийца“ над чепеларското село Павелско.

„Групите направиха лично представяне и общ обмен на историческа информация за това как и поради какви причини нашите събратя в момента живеят далече от родината си“, каза Манол Ружинов, председател на патриотичното сдружение „Родопски хайдути“. Акцент в тридневния събор бе поставянето и официланото откриване на мраморен кръст на лобното място на Златил Кръстанов Кайбицки в местността „Пашалийца“.

Легендата за него разказва, че като един от основните организатори на строежа на църквата в село Павелско, турците многократно го заплашвали. Веднъж дори отишли в домам му, а Златил казал на пашата: „Немой май правите зян пред децата ми ага и това време ще дойдае „ с ясното съзнание, че явно ще бъде убит“, допълни Ружинов.

Скоро Златил Кайбицки умира от турски куршум в днешната местност „Пашалийца“. Тази история е една от малкото, които дружината от Родопите, заедно с техните гости от Бесарабия чуха от известният Петър Дочев от село Павелско, който въпреки преклонната си възраст, се изкачи на „Пашалийца“ и разказа за революционното движение в този край. По време на цялото мероприятие по поставянето на мраморния кръст, родопските хайдути и бесарабските българи почетоха традициите на България, облечени в автентични народни носии. На другарската вечер всички участници получиха медали с лика на Капитан Петко Войвода пред портрета на знаменосецът Кольо Шишманов от с.Славейно.

Председателят на клуб „Актив“ от Украйнската Одеска област получи като подарък книга за Васил Левски, подарена от съратниците на родопските хайдути – дружината от старопланинското село Мирково – клуб “Поп Недельо” . Гостите от Бесарабия получиха също и награди под формата на умалени макети на български забележителности и много други лични подаръци. Инциативата за първият събор „С България в сърцето“ е по идея на Сдружение „Родопски хайдути“, благодарение помощта на Ивайло Шопски от София, който осъществи голяма част от контактите с бесарабските българи. Освен към него, искрени благодарности поднасяме и към Румен Бангеев, Станко Вълчанов, Николай Николов, Анастас Величков, домакина на хижа „Пашалийца“ и всички хора взели дейно участие в цялата организация на родопския сбор. Родолюбието трябва да се доказва със себеотдаване, вие го направихте по най-категоричния начин!

Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути“

Вирни се горе