Родители на 370 първокласници от област Смолян искат 250 лева помощ

Родители на 370 първокласници от област Смолян искат 250 лева помощ

Дирекциите „Социално подпомагане" на територията на област Смолян приемат заявления за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2017/2018 г. И тази година размерът на помощта е 250 лв.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки, уточни директорът на областната социална служба Петя Пампорова.

С нанесени изменения в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца от м. април 2017 г., заявленията за отпускане на семейни помощи вече се подават по настоящ адрес, идентичен с декларирания в Служба ГРАО. Крайният срок за подаване на документи за отпускане на еднократна помощ за първокласници е 15 октомври. Ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, помощта се възстановява.

До настоящия момент за новата учебна година са постъпили 370 заявления. Отпуснати са 329 помощи, 35 бр. са в процес на обработка, а 6 бр. са отказани. За учебната 2016/2017 г. в Смолянска област са подпомогнати 689 деца на обща стойност 172 250 лв.

Вирни се горе