Ремонтират военни паметници в Смолян и Чепеларе за 100 г. от Балканската война

Ремонтират военни паметници в Смолян и Чепеларе за 100 г. от Балканската война

Три военни паметника на територията на област Смолян ще бъдат ремонтирани и възстановени във връзка със стогодишнината от Балканските войни (1912 – 1913). Това са паметника-костница „Родопската шипка” на връх Средногорец, паметника-костница на загиналите във войните чепеларци в гр. Чепеларе и паметника-костница на загиналите във войните от Райково – гр. Смолян, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Средствата в размер на 38 311 лв. се отпускат от Министерски съвет. Определената сума ще бъде преведена на областния управител за разпределение и надзор върху използването и по предназначение.

Министерски съвет още в началото на годината взе решение за отбелязване на годишнината чрез провеждане на различни събития в периода 2012 – 2013 година. Сформира се Национален инициативен комитет, който да изготви план на честванията по повод 100 години от Балканските войни. Председател на Националния инициативен комитет е вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Балканските войни са светла страница в националната ни история, война единение на народ, решен на всичко в името на свободата си и обединението на всички българи. През месец октомври ще честваме и 100 години от решителните боеве за освобождението на Смолянския край от османско владичество, припомнят още от областната управа. Знаменателните сражения от 19-21 октомври на връх Кавкаджик /сега Средногорец/, между частите на 21-ви Средногорски полк, с командир полковник Владимир Серафимов и корпуса на Явер паша са определени от военните историци като символ на храброст.

Вирни се горе