Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label”

Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label”

Единственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия

Ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. д.и.н Анна Недялкова получи знака „ECTS Label” за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити. Това стана на официална церемония този вторник в белгийския град Антверпен, съобщиха от висшето училище. Знакът е връчен на проф. д-р Анна Недялкова лично от еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика на младежта Андрула Василиу, добавиха оттам.

Тази година общо 30 европейски университета са подали документи да бъдат одитирани от независимите експерти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура за получаване на „ECTS Label”, но само 5 от тях са отговорили на високите изисквания по процедурата. ВСУ „Черноризец Храбър” е единственото българско висше училище, удостоено с европейския знак за натрупване и трансфер на кредити. След получаване на почетния знак „DS Label” миналата година, това е второто голямо признание на Европейската комисия за Варненския свободен университет.

В еврозоната има 54 висши училища – носители на „DS Label”, но малко са тези, които имат и двата сертификата, подчерта проф. д-р Анна Недялкова. Според нея високите отличия нареждат ВСУ „Черноризец Храбър” сред първите 20 университета в Европа със статут на съветник на ЕК в сферата на висшето образование и прилагането на Болонския процес. ВСУ „Черноризец Храбър” обучава над 12 хил. студенти в 49 акредитирани бакалавърски и магистърски програми. Той е едно от най-големите висши училища в България, акредитирано от НАОА с най-висока оценка за максималния срок от 6 години.

Вирни се горе