Регистрирайте кучето, предупреждават от общината

Регистрирайте кучето, предупреждават от общината

Община Смолян уведомява всички собственици на домашни кучета за задълженията им като притежатели на домашно куче. Стопаните на кучета са длъжни да ги регистрират и пререгистрират, като заплащат годишна такса в Община Смолян, в размер на 20.00 лв. При извършването на регистрация се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето.

Освобождават се от такса собствениците на кучета: кучета на инвалиди; служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета, ловни кучета и кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране, съобщиха от общината.

За освободените от такса кучета се представят надлежните документи (ловен билет, телково решение), като ежегодно се завеждат административно в регистър и съответно се пререгистрират.

Вписването в общински регистър за домашни кучета се извършва в стая № 441, етаж 4, в сградата на Община Смолян.

Оттам уточняват, че кучето задължитебно се разхожда с нашийник и повод, не оставят кучето без надзор.

Забранява се разхождането на кучета на територията на детски ясли и градини, училища, детски и спортни площадки, в дворовете на здравни заведения, заведения за социални грижи и на места, обозначени със забранителни табели; разхождането на кучета от малолетни лица и др.

При констатиране на нарушения, извършителите се наказват с глоба до 1000 лв., предупредихта от общината.

Вирни се горе