Регионалният министър посети дневен център "Звънче"

Регионалният министър посети дневен център "Звънче"

Над 105 млн. лева са предвидени по Оперативна програма “Регионално развитие” за изграждане на дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип в 62 общини. Това заяви министър Лиляна Павлова на семинар, организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Днес тя посети Дневния център за деца и възрастни с увреждания “Звънче” в Смолян. Неговият капацитет е 48 души, в момента са заети 47. От тях 25 са деца и 22-ма възрастни.

Първите 26 общини с проекти за изграждане на подобни дневни центрове вече са одобрени. Предстои сключването на договорите през следващата седмица. Очаква се през януари следващата година да бъдат одобрени и проектите за останалите 36 общини. В Смолян също ще бъде построен център от семеен тип.

В следващите 15 години тенденцията е да се върви към деинституционализация. Много е важно, като част от концепцията, центровете от семеен тип, които изграждаме, да бъдат в града. Така децата ще могат да общуват с връстниците си, както и с нас, допълни министър Лиляна Павлова.

Предвидено е в следващата Оперативна програма “Регионално развитие” да бъде включена голяма приоритетна ос, коята да обхваща три компонента – енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради, за публичните сгради и за тези, в които живеят малцинствени групи.

63 млн. лева са предвидени по ОПРР за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За 13 млн. от тях е обявена тръжна процедура по Закона за обществените поръчки. Чрез нея ще бъде избрана финансова институция или банка, която да предоставя нисколихвени кредити на собственици. С останалите 50 млн. лева ще финансираме безвъзмездно дейностите за строителство, ремонт, енергийно и конструктивно обследване, подготовка на проекти и надзор, обяви министър Лиляна Павлова.

Трябва да отбележим, че България е една от малкото държави, в които има 97% частна собственост. Това беше един от най-силните ни аргументи, за да договорим 50% от средствата за обновяване на многофамилни жилищни сгради да се финансира от ОПРР, а останалите 50 на сто – от собствениците, каза още министър Павлова.

Вирни се горе