Регионалната библиотека представя изложба „Архитектурното богатство на Смолян”

Регионалната библиотека представя изложба „Архитектурното богатство на Смолян”

По повод празника на града ни- 18 юни в РБ „Николай Вранчев” е организирана изложба на тема: „Архитектурното богатство на Смолян”. Изложбата включва текстове, илюстрации, листова графика и картички, онагледяващи богатото архитектурно минало и настояще на нашия град. Предложените библиотечни материали са подредени в два раздела: „Стара родопска архитектура” и „Съвременно строителство”.

В града ни се намират множество сгради, достойни да се назоват архитектурни паметници – архитектурният комплекс в Долно Райково, старите родопски къщи в Смолян и Устово. Не можем да не се спрем и на отделните архитектурни шедьоври като Пангаловата къща в Горно Райково, Келевската и Хаджичоневата в Устово, Пампоровата къща в Смолян и др. Включен е и Архитектурният комплекс „Чешитска махала” в Долно Райково, със забележителните Братска Чешитева къща, Мильон Чешитевата и Гьорджевата къща. Големи и просторни, изградени от камък и дърво, покрити с каменни плочи (тикли), родопските къщи съхраняват неповторимия дъх на Възраждането.

В изложбата са включени и снимки на конака на Салих ага от края на XVIII век, конакът на Брахом бея в Смолян, строен около 1800 год., в който по-късно живеят семействата от големия род Бейски, потомци на Брахом бея, брат на Салих ага.

Във втория раздел са включени материали от градското и жилищно строителство. В новата архитектура се съчетават традицията и съвременността. Благодарение на талантливи архитекти, ръководители и строители, Смолян може да се похвали, че е град с голямо изкуство, сляло минало и настояще в една неповторима багра от архитектура и природа.

Вирни се горе