Регионална библиотека в Смолян реализира проект «Иновации за талантливи и информирани деца»

Регионална библиотека в Смолян реализира проект «Иновации за талантливи и информирани деца»

Регионална библиотека «Николай Вранчев» – Смолян успешно реализира проект «Иновации за талантливи и информирани деца»

В периода юни – октомври 2013 г. Детски отдел на Регионална библиотека «Николай Вранчев» – Смолян успешно реализира проект «Иновации за талантливи и информирани деца». Участваха над 100 деца на възраст от 6 до 14 години и много доброволци. Днес в библиотеката се проведе заключителна пресконференция, на която бяха отчетени резултатите по проекта, съобщиха от културната институция.

През лятото се проведоха летни ателиета – «Млад журналист», с ръководител Росица Примовска, «Талантливи художници – Елена Мирчева, «Актьорско майсторство за деца – четем и драматизираме» – Миряна Найденова и «Млад библиотекар» – библиотекари от Детски отдел.

Журналистите посетиха печатни и електронни медии в града /радио, телевизия и вестник/, за да се запознаят с реалните условия на работа и изискванията към репортерите. След това написаха своите материали, които са публикувани в електронните бюлетини на новата детска страница на сайта на Библиотеката, изготвена по проекта.

Художниците работеха с различни материали и техники, осигурени от Детски отдел – на открито, на асфалт, с природни материали и т.н. Подредиха изложба в Регионална библиотека, която обиколи три училища и една детска градина в Смолян, както и в ОУ «Васил Левски» в гр.Златоград. Някои от рисунките намериха място в е-бюлетините и новата детска страница.

Актьорите сами си съчиниха историите, измайсториха костюмите и декорите. Изнесоха няколко представление – на Амфитеатъра в Културния комплекс на Смолян, на сцената на театъра и в ОУ «Проф. д-р Асен Златаров» – Златоград. Благодарение на Регионална библиотека «Николай Вранчев» те се докоснаха до театралното изкуство, научиха много за професията на актьора.

Младите библиотекари се научиха как и по какъв начин са подредени книгите във фонда, обслужваха читатели. Четоха приказки пред малчуганите от две детски градини в Смолян и т.н.

За всички участници се проведе Детски празник във фоайето на театъра, а 40 деца пътуваха до Златоград.

В реализиране на дейностите по проекта участваха и много доброволци. Активно участие взеха и студенти, които проведоха своята практика по програма «Студентски практики» в библиотеката и подпомагаха процеса на работа. Те използваха иновативни методи, за да представят обучителни уроци, като използваха книги и енциклопедии, изготвяха табла за онагледяване, видео и т.н.

Създаде се Детска страница към сайта на библиотеката, в нея са качени 3 броя електронни бюлетини с много информация и снимки.

Проведе се ИКТ – обучения за всички участници в ателиетата.

Работата с голяма част от децата продължава – включиха се като доброволци в клуб „Приятели на Детски отдел”. Станаха активни участници в изготвянето на бюлетините и детската страница.

Чрез новите е-услуги децата имат възможност да ползват библиотечните ресурси, да споделят мнения, да препоръчват нови книги и т.н.

На пресконференцията бе излъчен и видеофилм, събрал най-интересните моменти от реализирането на проекта.

Изказваме благодарност към партньорите по проекта – община Смолян и Младежки православен център «Чисти сърца», ръководителите на ателиетата, на участниците и всички медии, които коректно и професионално отразяват събитията в Регионална библиотека «Николай Вранчев».

Вирни се горе