Регионална библиотека - Смолян с нова придобивка, дигитализират стари издания

Регионална библиотека - Смолян с нова придобивка, дигитализират стари издания

Стартира процеса по дигитализация на стари периодични издания излизали в периода 1894 – 1944 г. и редки и ценни книжни издания излизали в периода 1885 – 1944 г . Закупен и доставен е необходимия за целта скенер A3, предназначен за сканиране на книги и периодични издания. Два дни екипа, който ще работи по процеса на дигитализация се обучава от софтуерната фирма РС-ТМ. За целите на дигитализацията ще бъде разработен специален софтуер съвместим с електронна – информационна система на библиотеката, който ще дава възможност показване на дигиталната колекция чрез електронния каталог и на сайта на библиотеката в специална рубрика „Дигитална библиотека”. На следващ етап, след изграждане на определен обем от дигитализирани издания и сключване на договор с агрегатор на данни за Европеана, дигиталната колекция ще бъде представена и в Европеана и ще може да бъде видяна на следния адрес http://www.europeana.eu/portal/en., съобщиха от културната институция.

Идеята за създаването на дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина” е продиктувана от стремежа да се събере на едно виртуално място богатото писмено наследство на Средните Родопи до 1944 г. на ХХ век, съхранено в библиотека „Н. Вранчев”, като чрез средствата на новите технологии се представи в глобалното пространство пълното съдържание на различни печатни документи – вестници и списания.

Документите, подлежащи на дигитализиране в Библиотека „Н. Вранчев”, са от колекциите на фонд Краезнание и са с отношение към културно-историческото наследство на Средните Родопи, като всички те са с вече изтекли авторски права. Сред тях са периодичните издания, като: сп. „Славиеви гори”, сп. „ Родопски напредък”, сп. „ Родопа”, сп. „Родопски преглед”, в. „Красногор” и много други.

От фонд Книги, на първо място ще бъде дигитализирано книжовното наследство на патрона на библиотеката Николай Вранчев – писател, общественик и културно-просветен деец, оставил трайна следа в духовната история на Родопите.

Вирни се горе