Регионална библиотека кани да споделим хубавата книга с приятели

Регионална библиотека кани да споделим хубавата книга с приятели

Смолян се присъединява към мащабното събитие под мотото „Чети с мен”, подкрепено с разнообразни инициативи в цялата страна. В последния неделен ден на септември всички любители на книгата ще могат да прекарат заедно на открито, споделяйки любимите си четива с други почитатели на четенето. Кампанията се осъществява от голяма коалиция от организации, професионално свързани с четенето и грамотността, чийто дълъг списък се оглавява от Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. Масовото четене ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Регионална библиотека „Н.Вранчев” – Смолян като водещ културен институт в областта инициира свои прояви, насочени към читатели от различни възрасти, съобщиха от библиотеката.

28 септември, неделя, е обявен за Ден на отворените врати от 9 до 14 часа. Новорегистрираните читатели в този ден ще получат безплатен едногодишен абонамент за библиотеката. Във фоайето свои хумористични творби ще чете смолянчанинът Тодор Капитанов. Докато възрастните се забавляват с неговия насмешлив поглед с родопска окраска към живота и света, децата ще намерят своите интригуващи занимания с книги на амфитеатъра пред библиотеката от 10,30 до 12 часа. За насърчаване на четенето сред подрастващите ще бъдат организирани детски читателски кътове на открито, в които могат да вземат участие всички желаещи да споделят откъс от своя любима детска книга. Това със сигурност ще сторят членове на Клуб „Приятели на книгата” към смолянската библиотека. В работилницата на детския кът ще могат да се разгледат и прочетат класически произведения за деца от български и чужди автори, както и луксозни издания от световната приказна съкровищница. Друга работилница ще провокира творческото въображение на младите художници, които ще създават детски илюстрации и корици на любими книги с помощта на художника Васил Василев. В кутията за лично творчество всяко дете ще може да пусне сътворен от него текст, който впоследствие ще бъде публикуван в електронния бюлетин за детско творчество на библиотечния сайт. Интересна обещава да бъде срещата с творчеството на Нели Маргаритова, предназначено за детската аудитория. Авторката е родена и живее в Смолян. През 2012 година излизат първите й две книжки за деца „Здравей, Рада!” и „Лека нощ, Рада!”, с които се поставя началото на поредицата „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин” №13”. Пред малките читатели на Смолян Нели Маргаритова ще представи последните свои издания с увлекателни повествования „Весела Коледа, Рада!” и „Славни слънчогледови случки”.

Доброволци ще раздават листовки със съвети към родителите как да насърчават своите деца да обикнат книгата и колко е важно ранното детско четене за развитието на личността.

Заповядайте да споделите удоволствието от четенето със съмишленици и приятели! Доведете своите деца и внуци, за да прекарате заедно един смислен, пълноценен и обогатяващ почивен ден в общуване с хубавата книга.

Вирни се горе