Редица превантивни мерки предприема полицията преди и по време на Великденските празници

Редица превантивни мерки предприема полицията преди и по време на Великденските празници

С цел обезпечаване на обществения ред, пожарна безопасност, защита на населението и улесняване пропускателната способност на натоварените пътища, ограничаване предпоставките за извършване на нарушения на Закона за движението по пътищата и за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия по време на Великденските празнични и почивни дни, ОД МВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян предприемат редица мерки.

Служители на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението”- Смолян извършиха проверки във всички църковни храмове, в които ще се провеждат празнични литургии на територията на областта. Дадени са указания на църковните служители за противопожарните мерки, които следва да се спазват в църковните храмове, за да не се допусне възникването на пожари. През празничните дни в най-посещаваните храмове ще дежурят служители на “Пожарна безопасност и защита на населението”. По време на празниците във всички Районни служби “ПБЗН” ще бъде увеличен съставът, даващ дежурства, съобщиха от пресцентъра на полицията.

По време на Великденските празници -13-16 април се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към столицата и областните центрове и нарастване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия. В тази връзка се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки. Ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие през празничните дни, особено по най-натоварените и конфликтни участъци. Служителите на “Пътна полиция” ще предприемат действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове. Ще се извършват засилени проверки за правоспособност на водачите и управление на МПС след употреба на алкохол. В пътния контрол ще се акцентира и на използването на предпазни колани, на обезопасителни системи при превозване на деца, предпазни каски от водачите на двуколесни МПС, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. Ще продължи и активният контрол за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Спрямо нарушителите на правилата за движение ще се действа безкомпромисно и ще се прилагат строги законови административно-наказателни санкции, предупредиха от полицията.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

В тази връзка от полицията съветват гражданите да бъдат внимателни, а към водачите – не сядайте в нетрезво състояние зад волана.

Вирни се горе