РДГ Смолян с редица прояви за Седмицата на гората

РДГ Смолян с редица прояви за Седмицата на гората

През тази година за 89 път лесовъдската колегия, горските труженици и българската общественост ще отбележат Седмицата на гората от 7 до 11 април, под мотото – ,,С богато наследство към отговорно бъдеще’’.

Във връзка със Седмицата на гората РДГ-Смолян предостави програмата за събитията, които ще се проведат. Днес от директора на РДГ в сградата на РДГ Смолян. Същия ден – поставяне на рекламни материали за предстоящата седмица на гората на обществени места. На 7-ми от 17,30 часа – участие в символично залесяване в гр.Девин пред Дома на културата, организиран от Южноцентрално държавно предприятие-Смолян със съдействието на Община Девин. От 14,00 часа – представяне на дървесни и храстови видове, разпространени на територията на РДГ Смолян в сградата на РДГ Смолян. На 8 април от 10,00 часа – попълване и отглеждане на зелена площ в Нов център на Смолян, съвместно с Общинска администрация Смолян. 9-ти април от 10,00 часа – благоустрояване и озеленяване на прилежащ терен на паметна плоча в местност „Смолянски езера”, поставена през 1987 год. по повод залесени 1 250 000 дка. гори в Смолянски регион – ІІ етап.

През 2013 г. на територията на РДГ Смолян са залесени 119 дка. През настоящата 2014 г. е предвидено да се залесят 97дка от ТП ДГС: Борино (47дка.), Доспат (11дка.), Михалково (15 дка.) и Широка лъка (24 дка.). Залесяването се извършва предимно със смесени иглолистни видове – бял и черен бор. И през настоящата година не са предвидени залесявания в общински и частни гори.

И през ловния сезон 2013-2014 г. служители на РДГ Смолян извършваха постоянен контрол в ловните дни. Проверките са извършени от служители на РДГ Смолян, на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян със съдействието на служители на Областна дирекция на МВР гр. Смолян. При проверките се следеше за стриктното спазване на Закона за лова и опазване на дивеча, Правилника за прилагането на Закона за лова и опазване на дивеча, Инструкцията за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпаси по време на ловните излети, Противопожарните правила и другите нормативни документи по лова. Наблегна се за спазването на мерките за безопасност при провеждане на ловните излети на изискването ловците да носят облекло с ярък сигнален цвят, да не участват в лова – ловци употребили алкохол.

Най-често срещаните нарушения, констатирани от служителите са липса на екипировка с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня; използване на забранени боеприпаси (патрони със диаметър на сачмите над 6 мм.) при групов лов на дива свиня; използване на ловно оръжие при групов лов на дива свиня, заредено с повече от разрешените 1+2 патрона; ловуване без писмено разрешително за лов; както и липса на ловен билет.

През 2013 г. са проведени курсове за кандидат ловци от СЛР „ЛРД- Сокол” гр. Смолян и СЛР „ЛРД – Девин” – гр. Девин с общо 44 кандидат ловци. Успешно издържали изпитите по теория и практика пред комисия назначена от изпълнителния директор на ИАГ-София, включваща представители на РДГ Смолян, РУ „Полиция” , ТП ДГС и сдруженията, са 37 ловци. През 2014 г. на територията на РДГ Смолян се провеждат вече курсове за кандидат ловци, организирани от СЛР „ЛРД- Сокол” гр. Смолян с общо 39 кандидата. Служителите в РДГ Смолян съвместно с ИАРА – Смолян извършват проверки по спазване на разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури.

Вирни се горе