Разпети петък става официален празник

Разпети петък става официален празник

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага Велики петък (Разпети петък) да бъде обявен за официален празник.

Според каноните на християнската религия на този ден не се работи, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Решението трябва да бъде гласувано и в парламента.

През 2010-та година ще почиваме общо 4 поредни дни по време на Гергьовден и още 3 дни при посрещането на новата 2011-та година, реши още правителството.

Според решението 7-и май 2010-а година, който се пада в петък, ше бъде почивен, и ще се заработва на 15-и май, събота. За да се съчетае работният ден 31-ви декември, петък, с официалния празник 1-ви януари, кабинетът обяви и последния ден от годината за почивен. С друго решение министрите определиха дните на религиозните празници за вероизповеданията, различни от православието, по време на които служителите от съответната религия имат право на платен или неплатен отпуск, предаде Дарик радио. За Католическата църква у нас това са вторият ден на Възкресение 5-ти април, 29-и юни, 1-ви ноември и 8-ми декември.

Мюсюлманите ще могат да почиват на Рамазан Байрам на 9-ти и 10-ти септември и Курбан Байрам на 16-ти и 17-ти ноември. За религиозната общност на евреите празниците са на 30-ти март, 9-ти, 18-ти и 23-ти септември.

Промените предвиждат още кабинетът да има право да обявява и дни за оказване на признателност, а общинските съвети – празнични дни на територията на съответната община.

Вирни се горе