Раздават помощи по програма „Благотворителност” и в социалните домове

Раздават помощи по програма „Благотворителност” и в социалните домове

Приключи раздаването на помощи по програма „Благотворителност” в Смолянска област. В момента се отчитат отделните общини, съобщи директорът на Областния секретариат на БЧК в Смолян Мария Делева. 98% е раздаваемостта на продуктите в областта, каза тя, само на починали бенефициенти не са предоставени помощите. Право на подпомагане от програма „Благотворителност” имат граждани, които са получили енергийна помощ от Дирекция „Социално подпомагане” през отоплителен сезон 2010/2011 г. С промени в наредбата за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби лица, внесени по инициатива на ДФ „Земеделие” и МЗХ, в подпомагането бяха включени още две целеви групи. Първата обхваща майките и осиновителките, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, а втората – семействата с деца с увреждания. Двете нови социални групи бяха включени във втория благотворителен транш. Храните се раздават персонално, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане.

Всеки, който има право на подпомагане, получи през третия транш пакет с 25,220 кг. хранителни продукти. В него са включени 6 кг. брашно тип 500, 6 кг. ориз, 2 кг. пшеничен грис, 2 кг. спагети, 2 кг. вафли обикновени, 6,8 кг. постни лозови сарми и 0,420 кг. десертно нишесте, съобщиха от земеделското министерство.

В областите, в които индивидуалното раздаване на помощи приключи до 30 ноември 2011 г., започна предоставяне на непотърсените храни от трите транша в социалните институции. Това са домовете за стари хора, помощните училища, домашни социални патронажи, домовете за деца с увреждания и др. В Смолян това са домовете в Ровино, Петково и Фатово. Програмата се финансира изцяло с европейски средства и е насочена към най-уязвимите слоеве от обществото. Бюджетът на България по програма „Благотворителност” е в размер на 11 042 840 евро, които включват 103 318 тона интервенционни запаси и финансов ресурс за транспортни и административни разходи.

Вирни се горе