Дават съвети срещу домашното насилие на жените в Смолян

Дават съвети срещу домашното насилие на жените в Смолян

Във връзка с Международния ден за борба с насилието над жени – 25-ти ноември и в изпълнение на дейностите по международния проект „ХЕРА”, полицейски инспектори от ОД МВР – Смолян ще раздадат флашки с полезна информация относно защитата от домашно насилие на 25 жени, които са били жертва или са в риск от домашно насилие,съобщиха от полицията.

На флашките е качена информация, която би била полезна за жените, за да потърсят защита от домашно насилие – Закона за защита от домашното насилие, както и разработени от МВР презентации, разясняващи какво е домашно насилие, как се стига до него, как и къде да се търси помощ и закрила в случай на домашно насилие, какво може да направи полицията в случай на домашно насилие.

ОД МВР – Смолян участва в проект „ХЕРА – действия за превенция на насилието, основано на пола, за минимизиране на неговите последствия и за прилагане на подход на полицейски мениджмънт, целящ да се предотврати повторно виктимизиране” в качеството си на асицииран партньор, в партньорство с Национално сдружение с нестопаснка цел „Инициатива Родопа планина 21 век”. Водещ партньор по проекта е Местната полиция на Валенсия – Градски съвет на Валенсия, Испания. Останалите партньори са полицейски управления от Обединеното Кралство и Румъния, пет неправителствени организации от Италия, Литва и Латвия. Проектът е финансиран от Европейската комисия чрез програма “Дафне III”.

Проектът «ХЕРА» имаше за цел от една страна да се хомогенизират протоколите на полицейската работа в Европейския съюз по отношение на насилието, основано на пола в рамките на три различни области: превенция, интервенция и защита на жертвата и от друга страна – да се стандартизират протоколите и методите за събиране на емпирични данни, което в крайна сметка да даде възможност за по-стриктни проучвания по въпроса и по-фокусирани общи решения в бъдеще, свързани с настоящи или бъдещи Европейски законодателства.

Вирни се горе