Райковският Тодоровден ще се отпразнува на 8 февруари

Райковският Тодоровден ще се отпразнува на 8 февруари

Празничната света литургия в храм „Св. Теодор Стратилат“ в смолянския квартал Райково от 9 часа на 8 февруари /понеделник/ ще отслужи секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, свещеник в храм „Света Неделя“. В съслужие с него ще бъде председателят на храма протойерей Живко Желев.

Всяка година на този ден от построяването на храма през 1836 г. райковци и гости от съседните селища са отбелязвали храмовия празник с вяра и тържествено. Отличително е, че църквата има два престола – вторият е на Свети Иван Рилски, тържествено осветен през 1943 г. от тогавашния Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Български патриарх. На храмовата икона на олтара са изобразени двамата канонизирани войни-великомъченици св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тирон, който се чества на 17 февруари.

Св. Теодор Стратилат е почитан светец, роден в град Евхаита /Мала Азия/ в края на 3 век, заслужил да бъде назначен за стратилат – военачалник, в Ираклия край Черно море. В житието му се посочва, че с добродетелния си живот, мъдрост и храброст бързо станал известен защитник на християнството, започнал да привлича много жители към вярата в Христа и за свето кръщение. Поради това претърпял много мъчения и в началото на 4 век бил посечен с меч при император Линикий. Cъщaтa тaя нoщ чуднo видeниe прeдcкaзaлo нa Тeoдoр, чe e близкo врeмeтo нa нeгoвия пoдвиг. Когато се молел, извeднъж нeбecнa cвeтлинa гo ocиялa и тoй чул глac дa му гoвoри: „Дeрзaй, Тeoдoрe, Aз cъм c тeбe!“ Тeoдoр рaзбрaл, чe cкoрo щe трябвa дa cтрaдa зa имeтo Хриcтoвo и cърцeтo му ce изпълнилo c рaдocт.

Датата на мъченическата кончина на св. Теодор Стратилат е осмото число на месец февруари. На осми юни пък се празнува пренасянето на честните му мощи от град Хераклея в неговия роден град Евхаита.

Нека на Тодоровден да бъдем заедно в храма в Райково и да почетем с благодарност този верен на Христа великомъченик!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе