„Рано ми е“ - национална кампания за превенция на ранните бракове, половите стереотипи и насилието провеждат в Смолян

„Рано ми е“ -  национална кампания за превенция на ранните бракове, половите стереотипи и насилието провеждат в Смолян

Български фонд за жените, с партньорството на младежките клубове към организациите „Голям брат, голяма сестра – България“, сдружение „ГЛОУ“, читалище „Умение 2003“, спортен клуб „Изида-Свиленград“, „Екомисия 21 век“ и фондация „П.У.Л.С“, организира национална кампания „Рано ми е“, насочена към превенция на ранните бракове и ранното отпадане от училище, за преодоляване на стереотипите и насилието, основани на пола, и за въвеждане на здравно и сексуално образование в учебната програма. С едновременни събития в 7 български града – Пловдив, Велико Търново, Смолян, Ямбол, Свиленград, Ловеч и Перник, младежите ще предоставят на свои връстници базови знания за сексуално преносимите инфекции, предпазване от нежелана бременност, проблемите от ранните бракове, последствията от ранното отпадане от училище и др.

В град Смолян, доброволци от Сдружение „ГЛОУ“ са подготвили състезателна игра в 9 етапа, в която учениците ще получат и постепенно затвърдят знанията си за сексуално преносимите инфекции, начините за предпазване от нежелана бременност и проблемите от ранните бракове. Учениците, желаещи да се включат, могат да се регистрират предварително за участие на този линк: https://goo.gl/forms/oQV8cUDk0UamoKvn1.

Участието е напълно безплатно! Самото събитие ще се състои на 16 ноември от 16:00 часа в гр. Смолян, ПГПЧЕ „Иван Вазов”. Инициативата на Сдружение „ГЛОУ“ ще се проведе паралелно и в град Велико Търново.

Кампанията цели да насочи общественото внимание към необходимостта от повишаване на здравната и сексуална култура на подрастващите и за нуждата от достъп до образование, което да изгражда система от знания, умения и позитивни нагласи за здравословно и отговорно поведение у всички младежи.

Проектът „Младежки клубове по равнопоставеност: сексуалното образование на младите хора в борба с ранните бракове, джендър стереотипите и насилието“ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Телъс Интернешънъл Юръп“.

Вирни се горе