Радост в манастира в първия ден на Светлата седмица

 Радост в манастира в първия ден на Светлата седмица

На Светли Понеделник /т.г. 29 април/, първия ден на Светлата седмица, в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян беше отслужена празнична Пасхална св. Литургия, водена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В богослужението участваха иконом Запрян Шиков – изпълняващ длъжността игумен на манастира, и отец Васил Маджаров от смолянския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Помощници им бяха иподяконите Илия и Иван. На клира пя църковният хор при храм „Св. великомъченица Неделя“ – Смолян.

Светли Понеделник Православната църква е отредила да се празнува като Втори ден на Възкресение Христово и на празничната Литургия да се прославят Божията Майка св. Богородица и светите апостоли, приели първи и разпространили спасителното Божие слово, както да се прославят и през цялата Светла седмица. С особена радост днес богомолците пристигаха в манастира с поздрава :“Христос воскресе“. С този поздрав и отговора: „Во истину воскресе!“ християните се поздравяват 40 дни.

След светата Литургия в манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“ бе отслужен и водосвет за здраве. Архиерейският наместник архимандрит Висарион се обърна към всички с благослов. Той каза, че както Христос се явил на учениците си и възвестил Възкресението с благодатния поздрав „Мир вам!“, така „Спасителят се явява и на нас в този Пасхален радостен и благодатен миг, за да чуем и ние неговия Божествен глас: „Радвайте се!“ Какво величие, каква утеха, каква надежда ни дарява Господ в този пресветъл ден! Величие необикновено. Утеха небесна. Надежда вечна.“

Архимандрит Висарион поздрави всички с празника и пожела Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички нас и семействата ни, над цялата Родопа планина.

Всички присъстващи на Литургията бяха поканени на празничен манастирски обяд.

Росица Примовска

Вирни се горе