РАДОСЛАВ СМАИЛОВ: „СПЕЦИАЛНОСТ „БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ИСТОРИЯ“ ИЗГРАЖДА И ФОРМИРА МИРОГЛЕДА НА МЛАДИЯ РОДОЛЮБЕЦ“

 РАДОСЛАВ СМАИЛОВ: „СПЕЦИАЛНОСТ „БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ИСТОРИЯ“ ИЗГРАЖДА И ФОРМИРА МИРОГЛЕДА НА МЛАДИЯ РОДОЛЮБЕЦ“

Радослав Смаилов е студент в III курс на специалност „Български език и история“ и председател на Студентския съвет към Филиала на Пловдивския университет в гр. Смолян. Той е само на 21 г. и е носител на множество национални награди по литература и история. Печелил е над 150 национални грамоти, както и конкурси за превод на художествени текстове. Участва активно в университетския живот и в множество студентски научни сесии и конференции.

Радослав, бихте ли ни разказали кое предопредели Вашия избор да учите именно специалност „Български език и история“ в ПУ, Филиал – Смолян? Бих искал да споделя, че при мен нещата се развиха по един много интересен начин. Първо, държа да подчертая, че аз още от дете съм искал да бъда учител и никоя друга професия не ме е привличала толкова силно. Ученическите ми години бяха свързани с преследването на тази моя цел. Същевременно исках да си отговоря и на въпроса какъв трябва да бъде учителят в XXI век. Ето защо вложих енергията си да участвам и печеля конкурси, олимпиади, състезания и т.н. След завършване на средното си образование, първоначално като лауреат от различни състезания, бях приет да уча специалност „Българска филология“ в Софийския университет. Впоследствие у мен настъпи известно разколебаване, тъй като се оказа, че аз съм човек силно свързан с корените си. Затова и се насочих към Филиала на Пловдивския университет в гр. Смолян. Относно специалността съм нямал колебания. След като Филиалът не предлагаше специалност „Българска филология“, съвсем естествено се насочих към специалност „Български език и история“, която на практика съчетаваше любимите ми учебни предмети от училище. И смея да твърдя, че това се оказа едно от най-правилните решения в моя живот. Във Филиал – Смолян имам рядката възможност да срещам професионалисти и хора, които ме промениха и постепенно се превърнаха в образец за мен. Хора, на които искам да подражавам и след време да стана като тях. По тази причина силно подкрепям и приветствам и другите млади хора, които са решили да станат част от голямото академично семейство на Филиала и в частност от специалност „Български език и история“. Ще бъда много щастлив, ако и те почувстват удовлетворението, което изпитвам аз сега.

Участвате активно в университетския живот и в научни конференции – бихте ли споделили нещо повече?

Участвам, докъде успявам – не зная. Мога да кажа, че изпращам изключително плодотворна академична учебна година, въпреки че почти през целия период на летния семестър се обучавахме в онлайн среда. Дистанционното обучение във Филиала на ПУ в гр. Смолян премина много добре и голяма част от колегите ми споделят това мое виждане. Благодарни сме, че Филиал – Смолян ни осигури среда за едно пълноценно обучение. Тази година спечелих конкурс за есе на областно ниво и участвах в три научни конференции. Тъй като съм изкушен от проблемите на средновековната история на България, съм подготвил и статия за предстояща международна конференция под научното ръководство на доц. д-р Румяна Комсалова от Философско-историческия факултет на ПУ. В процес на разработване съм и на дипломната ми работа също под нейно ръководство. Силно се надявам, че през идната академична година, ще успя да защитя дипломната си теза по достойнство и да открия истинското си призвание и мечтаната от мен професионална реализация.

Какви възможности за професионална реализация дава специалност „Български език и история“ и защо според Вас си заслужава и други млади хора да я предпочетат? Специалността е една уникална амалгама 3 в 1 – български език, литература и история. Филологията е за тези, които се интересуват от строежа и функционирането на езика, обичат литературата и писането на аргументативен текст. От друга страна, историята е наука, фокусирана върху човека и неговите постъпки, състояния, възгледи, социални взаимоотношения и организации, от миналото до наши дни. Според мен обучението в специалност „Български език и история“ изгражда и формира мирогледа на младия родолюбец, за когото е чуждо общественото загниване. Тя изгражда хуманитарни личности и подпомага израстването на едни млади и достойни българи – потомци на Аспарух, Ботев, Вазов, Левски… Личността в тази специалност гледа на света през „хуманитарна призма“. Наученото кара младия човек да вярва, че животът е осмислен чрез възприемането на духовното в света за сметка на материалното. А и нали това е спасявало хората от мрака през вековете?! Бъдещите студенти ще се срещнат с уникални преподаватели, от които определено има какво да научат. Нашите преподаватели в специалността са добри хора и великолепни учени, истински учители, които умело съчетават образите на възрожденския даскал и на модерния учител – учителят на динамичния XXI век. Неслучайно на първо място казах добри хора, защото „най-прекрасният източник на духовна проницателност – това е добротата“, казва Мигел де Унамуно.

Към кандидат-студентите ще се обърна с думите на Паисий Хилендарски, цитирайки „История славянобългарска“: “Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!” Смятам, че в тези думи се съдържа всичко необходимо, което да приобщи младите хора към идеята за техния бъдещ професионален избор. Защото народ без минало няма бъдеще, а бъдещето принадлежи на смелите. Също така искам да спомена факта, че тази година, студентите обучаващи се в професионално направление 1.3. „Педагогика на обучението по…“, вероятно ще бъдат освободени от такса за академичната 2020/2021 г. Именно това предвижда проекто-постановлението на МС, което се очаква скоро да влезе в сила. Специалност „Български език и история“ попада в това направление, което е още един допълнителен стимул за бъдещите филолози и историци.

Сравнително широк е и спектърът за бъдещата реализация на завършилите специалността. Те биха могли успешно да се реализират в: системата на образованието, като учители по съответните учебни дисциплини; образователния и административен мениджмънт; институциите на историческата памет (архиви, музеи и библиотеки); сферата на комуникациите и медиите и др. Затова отправям апел към всички онези, които мечтаят да бъдат рицари на словото и паметта, да кандидатстват в специалност „Български език и история“. Само така биха могли да сбъднат мечтите си и да бъдат промяната в света, която искат да видят, перефразирайки Махатма Ганди.

Вирни се горе