РАДОСЛАВ СМАИЛОВ СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИЗ „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА“ 2020Г.

РАДОСЛАВ СМАИЛОВ СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИЗ „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА“ 2020Г.

РАДОСЛАВ СМАИЛОВ СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИЗ „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА“ 2020Г. В КАТЕГОРИЯ „ПЕДАГОГИЧЕСКИ НАУКИ“

Радослав Смаилов е студент във Филиала на Пловдивски университет в гр. Смолян, специалност „Български език и история“. Понастоящем е IV курс и завършва с пълно отличие. За активната си научна и творческа дейност той е отличен с Националния приз „Студент на годината“ 2020г. от Национално представителство на студентските съвети в република България. Националният приз „Студент на годината“ е най-престижния конкурс за млади хора в България и се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев. Наградата на Радослав бе връчена лично от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През изминалата 2020 година, студентът има множество научни публикации в полето на медиевистичната история на България в национални и международни научни конференции, статия в съавторство с ас. Емилия Коцарова от ВУЗ и написано учебно помагало в съавторство с доц. д-р Георги Юручев също от ВУЗ. Завоюва 1-во място в Международен конкурс за есе на тема „Ту арфа звънлива, ту меч“, посветен на Иван Вазов. През 2020 г. е отличен от Фондация „Еврика“ със стипендия по целево дарение „Акад. Александър Теодоров-Балан“. В края на 2020 г. печели II-ро място в Националния литературен конкурс за есе на тема: „Съвременните будители – надежди и разочарования“, организиран от НЧ „Отец Паисий-1893“ – гр. Велинград, а в средата на месец февруари, 2021 г. е отличен и със стипендия от Ротари клуб – гр. Смолян. Участва и в студентския проект към Филиала на ПУ в гр. Смолян – „Дигитална интернет базирана библиотека за родопските диалекти“, ръководен от гл. ас. д-р Мирослав Михайлов.

Радослав, поздравления за поредната награда! Остават няколко месеца до твоето завършване – какъв е пътят занапред и кои са хората, които изиграха най-важна роля за теб в твоето обучение?

Благодаря Ви от сърце за поздравленията! Щастлив съм, че тя е в моите ръце и благодарение на нея се почувствах част от националния младежки научен елит. Пътят занапред е колкото ясен, толкова и неясен. Смятам да градя академична кариера и да се развивам в университета, стига да имам шанса да го направя, защото в днешно време човек е трудно да пробие само със знанията и уменията, които притежава, казвам го с болка. Но аз не се отказвам лесно пред предизвикателствата и когато си поставя някаква цел, се боря с нея докрай. Да, остават буквално 4 месеца до завършването на бакалавър и защитата на двете ми дипломни работи за това завършване. След това ще уча магистратура по история във ФИФ на ПУ – „Българската история в балканския и европейския контекст“, категоричен съм в това. Относно хората, които изиграха най-важна роля за мен в обучение ми, те са преподавателите, които споменах и на награждаването от сцената в Аулата на СУ и имат принос и за националния приз – доц. д-р Румяна Комсалова /ФИФ на ПУ, Катедра „История и археология“/ – главният „виновник“ за по-голямата част от постиженията ми, тя е мой научен ръководител на дипломната ми работа по история, проф. днк Мария Шнитер – тя е другият ми научен ръководител на дипломната ми работа по литература на доц. д-р Русалена Пенджекова – човекът, който през всичките години на моето обучение ми е давал сили, бил е зад мен и ми е показвал „осветена пътека“, по която да вървя и да не се загубя.“

Успех, Радослав! Радваме се, че млади хора като теб инвестират в образованието и остават в Смолян, за да работят за развитието на нашия край.

Вирни се горе