Радиолюбители от Франция, Италия, Украйна, Великобритания и Русия научиха за Европейската нощ в смолянския музей

Радиолюбители от Франция, Италия, Украйна, Великобритания и Русия научиха за Европейската нощ в смолянския музей

Радиолюбители от България и Европа научиха как се провежда Европейската нощ на музеите в Смолян чрез осъществените контакти от старозагорския член на световната радиолюбителска организация Костадин Евстатиев. Радиоизлъчването от Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян с позивна „NIGHT AT THE MUSEUM” достигна до жители на Франция, Италия, Украйна, Великобритания, Русия, както и на граждани от различни български градове Карлово, Кърджали, Пловдив, Котел, отзовали се на специалния инициал LZ18RIM във връзка с Международния ден на музеите 18 май. Радистът Костадин Евстатиев осъществи връзките с произведена от самия него антена с висока ефективност, с излъчвател от три секции. Костадинов е участвал като радиооператор в българската група от кърджалийския клуб „Порто Лагос”, отзовала се в помощ на мястото на голямото земетресение в Турция през 1999 година. Когато всички телефонни и мобилни връзки били прекъснати, като средство за съобщение между пострадалите и техни роднини от Европа и България останал само морзът по радиото. В най-тежките моменти се предавали радиограми за оцелели или трагично пострадали родственици до близките. За своето съдействие българските радиолюбители получили благодарствена грамота от външния министър на Турция Исмаил Джем.

В Европейската нощ на музеите Сергей от руския град Самара, в който живеят потомци на волжските българи и Андрей от Карлово изразиха съжаление по радиовръзката, че са далече и не могат да посетят празничните прояви на музея в Смолян. Затова пък гражданите и гостите на града имаха възможността да чуят изпълненията на Общинския духов оркестър и да се наслаждават на художествената програма на децата от Обединения детски комплекс. Малките танцьори от различни възрастови групи от състава на Снежана Ескеджиева зарадваха публиката с родопски и пирински танци, с „Буенек” и „Калпаци”. Съчетанията на мажоретките и гимнастичките от Клуба по художествена гимнастика с ръководител Веселина Аргирова бяха изпратени с много аплодисменти от зрителите, напълнили музейната зала. С индивидуални съчетания с топка, въже и без уред се представиха Михаела Сарджева, Мари Паскалева, Десислава Сарджева, Мая Чаушева. Програмата на ОДК завърши групата по модерен балет „Танцувай с мен” на Веселина Аргирова. В друга музейна зала бяха прожектирани документалните филми „Приятели на музея”, „Да докоснеш планината”, „Непознатата Родопа” и „През Родопите 200 километра туризъм”.

Три интересни временни изложби привлякоха вниманието на нощните посетители: „Иманье без довършуванье” – за нематериалното наследство на овчарите от различни европейски страни, „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” – гостуваща експозиция от Националния музей „Васил Левски” в Карлово, посветена на Апостола на българската свобода и „Музеи – памет и креативност” на младите фотолюбители от клуб „Аз, фотографът” при ПМГ „Васил Левски” с ръководител Сашо Сарандалиев. Ученически и младежки групи в денонощието на отворени врати и свободен достъп разгледаха постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”.

Вирни се горе