Работилница "Седянка" гостува на Смолян

Работилница "Седянка" гостува на Смолян

От 29 юни, 17.30 ч. до 8 юли, в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, Работилница „Седянка” представя изложбата си „На седянка в Смолян”. Изложбата е съпътствана от базар и демонтрации , които ще се провеждат на 30 юни (събота), на различни видове традиционни и съвременни ръкоделни техники,съобщи Йорданка Цветкова.

Работилница „Седянка” е проект на група жени, събрани в социалната мрежа от желанието да съхранят и предадат на младото поколение и на тези, които проявяват интерес, традиционни техники на ръкоделие, които все по-рядко се практикуват и са застрашени от изчезване. Идеята за група се ражда във Фейсбук през февруари 2011 г., когато няколко жени с различни умения коментират назрялата необходимост от създаването на общност или гилдия в България за всички видове традиционна ръкоделна работа. Вдъхновени от идеята за създаване на мрежа от хора, увлечени от магията на ръкоделието и желанието да предадат своите умения на много повече хора, те създават група под името „Работилница „Седянка”, както и отворена група във Фейсбук http://www.facebook.com/groups/154793951245128/ , чиято численост към днешна дата надхвърля 1000 души. Всеки, който симпатизира на целите й, може да се присъедини. А те са: „Работилница „СЕДЯНКА” има за цел да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото. До преди 60 – 70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили не само облеклото на цялото семейство, но и украсата на дома. Тези умения в съвременния ни живот са останали на заден план. Родените в последните 20 години, прекарват времето си пред компютъра, а за игла и конец само са чували. Има толкова красиви образци, които са само в музеите. А тъканите и конците са тленни… Ние сме от малкото жени запазили тези умения, предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка. Не искаме уменията ни да си отидат с нас. За това ЦЕЛТА НИ Е ДА ГИ ПРЕДАДЕМ НА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЖЕНИ и ТАКА ДА СЪХРАНИМ ВЕКОВНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ!! Вземете участие в Работилница „Седянка”. Елате на нашите СЕДЕНКИ, доведете и приятелите си.” В групата намират място и съмишленици, творци и почитатели на съвременна бродерия, пачуърк, куилтинг, работа с полимерна глина, текстилни и природни материали, декупаж и др. които често заимстват традиционни техники, мотиви и материали в своята работа. Това е още един начин за запазване и популяризиране на българската народна традиция. Работилница „Седянка” има своите реални сбирки и координатори в редица селища на страната. Изложбите, съпътствани с демонстрации и обучение, които групата организира, са още един начин дейността й да достигне до все повече хора.

Изявите на групата през краткото време на съществуването си са: участие на Международното туристическо изложение „Културен туризъм – Велико Търново” и на фолклорния фестивал „Насред мегдана” в Арбанаси през 2011 и 2012 г.; изложба „Коледна седянка” в Национален музей „Земята и хората” – София, 2011 г.; изложба „Пролетна седянка” в Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, март, 2012 г.; участие в нощта на музеите в Национален исторически музей – София, както и в редица медийни изяви, регионални прояви и др. За представянето си на изложението „Културен туризъм – Велико Търново”, 2011 г. е удостоена със сертификат и плакет „За представяне и популяризиране на културно-историческото наследство”. На изложбата, експонирава в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков”, над 20 представители на групата от София, Пловдив, Варна, Самоков, Велико Търново, Смолян и областта представят свои произведения. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации на традиционни и съвременни техники на ръкоделие – кене (шита дантела), известна в Родопите като „падеме” и отдавна забравена сред местното население, везба на българска народна шевица, брюкселска (калоферска) дантела, фриволите, шарене на терлици, плетене на мъниста и други изделия, плетене на фуркет, работа с полимерна глина и др. Съботният ден (30 юни) е определен изцяло за тези, които искат да започнат първите си стъпки в тези занимания. Посетителите ще видят как традиционните техники за ръчна работа успешно могат да се приложат в изработването на съвременно облекло, модни аксесоари, бижута, изделия за дома. В стремежа си да достигне до все по-голям кръг от хора и им предаде своите умения, Работилница „Седянка” е отворена за съдействие и обучителни проекти на всякакви нива и общности – детски и младежки инициативи, туристически форуми, фестивални изяви, аниматори на хотели, празници на селища, участие в благотворителни инициативи и др. На местата за сбирките и от лицата за контакти ще получите повече информация, а тях ще намерите на страницата на групата във Фейсбук.

Вирни се горе