Работещите в Смолянско масово се жалват от неизплатени или забавени заплати

Работещите в Смолянско масово се жалват от неизплатени или забавени заплати

Близо 1500 нарушения на трудовото законодателство в Смолянска област са установили за първото тримесичие на т.г. от местната дирекция „Инспекция по труда”, съобщи шефът й инж.Таньо Караиванов.789 касаят трудови правоотношения, а 703 са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд. 80 на сто пък от постъпващите сигнали и искания касаят забавяне и неизплащане на заплати. По сектори най-много нарушения на трудовото право са допуснати в „Търговия на дребно”, „Ресторантьорство”, „Хотелиерство”, „Образование”, „Производство на облекло” и др.

Проверките показват, че първенци по нарушения за заплащането на труда е секторът „Хотелиерство”, следван от „Строителство на съоръжения”, „Охранителна дейност и „Ресторантьорство”.Работещите сигнализират за неправилно прекратяване на трудовите договори, неплащане на заплати и положен извънреден труд, неизплащане на дължими обезщетения при прекратяване на трудовите договори, невърнати трудови книжки и работа без трудови договори.Повечето от тези закононарушения са премахнати след като инспекторите са извършили проверки и са дали предписания да бъдат отстранени в срок, коментира инж. Караиванов. Инспекцията по труда е издала и 16 наказателни постановления. Общият размер на глобите от влезлите в сила постановления е 46 800 лв.

От проверените 222 предприятия в 177 е създадена организация за безопасни условия на труд, според закона, и е извършена оценка на риска. Караиванов коментира, че резултатите от контролната дейност показват, че в големите и средни предприятия в областта осигурените здравословни условия на труд са на по-добро ниво отколкото в по-малките. Според него причината е наличието на специализирани кадри, осъзната необходимост от работодателите и по-честата намеса на Инспекцията по труда. През първото тримесичие на т.г. за преустановяването и предовратяването на установени нарушения са дадени 1 474 задължителни предписания и е спряна една машина от работа, която е представлявала непосредствена опасност за живота и здравето на работещите.

Вирни се горе