"Пясъчен" дъжд вали в Смолян

"Пясъчен" дъжд вали в Смолян

“Пясъчен” дъжд валеше тази сутрин в Смолян. Най-много личеше по колите и тъмните дрехи, върху които се образуваха жълтеникави точки, съобщиха читатели на сайта.

След пороя през нощта, тази сутрин областния град осъмна оцветен в кафяво вследствие на циклон, довял пясък от пустинята Сахара, обясниха и от фирма Титан. Автомобилите и сградите са покрити с плътен слой от фини прахови частици в тъмно кафяв цвят. Най-вероятно след спиране на валежите екипите на „Титан Клинър” ще се наложи да мият улиците и площадите отново. Пред автомивките пък се извиха опашки, за да могат гражданите да почистят автомобилите си. Метеорологът от станцията на Рожен Минчо Хаджиев потвърди, че става дума за дъжд, примесен с пясък от пустинята. Причината за явлението е силен вятър в Северна Африка, който е вдигнал в атмосферата фини прахови частици, които са докарани от въздушните маси над Родопите. Падналия дъжд пък е свалил частиците на земята и затова наблюдаваме цветен дъжд. По думите му няма опасност за здравето на хората. Явлението е станало обичайно за Родопите в последните години, добави Хаджиев и припомни, че преди две години в Родопите по същата причина е паднал жълт сняг. Атмосферата на Смолян все още е запрашена , като пустинния прах се наблюдава като мъгла.

Днес оранжев код е обявен в седем области в страната – Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, заради обилни валежи от дъжд и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ.

Код “Оранжев” се обявява при прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност, при които съществува потенциална опасност от щети и жертви. От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни и да избягват рисковете, а при опасност – да следват съветите на властите.

През днешния ден над цялата страна се очакват валежи от дъжд. Прогнозата е за количества между 15 и 30 л/кв.м за Западна България и между 20 и 40 л/кв.м. за Централна България.

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, а над 1500-1600 метра от сняг.

През нощта срещу четвъртък валежите от югозапад на североизток ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява, съобщиха от сайта Sinoptik.bg.

Вирни се горе