Пушката на Петко войвода ще поведе шествието на сдружение Родопски хайдути по случай 3-ти март

 Пушката на Петко войвода ще поведе шествието на сдружение Родопски хайдути по случай 3-ти март

По инициатива на Сдружение „Родопски хайдути “ , за втора поредна година, пушката на легендарния закрилник на родопските и тракийски българи – капитан Петко войвода , ще води шествието по случай националния празник в гр.Смолян , кв.Устово . Пушката на войводата се съхранява в РИМ „Стою Шишков” в гр.Смолян. Приемствеността на родолюбието, в младите поколения, е основен момент в развитието на здравите родопски корени . Именно затова, пушката на войводата ще се носи от най-възрастния и най-младия „хайдутин”. Сборният пункт ще бъде от 9:00ч. в „Хаджичоневата къща“, кв.Устово. В 10:00ч. отец Васил, при църквата Св.Никола в кв.Устово, ще отслужи молебен в памет на борците за свобода. Мероприятието е отворено за граждани и всеки може да се включи в подходящо хайдушко или цивилно облекло, по реда определен от организаторите . В с.Орехово ще бъде проведено шествие до „Човешката пещера” водено от секретаря на сдружението -Тони Шопов, който е и председател на местното читалище. В пещерата намират смъртта си голяма част от жителите на селото по време на турското робство . В гр.Пещера и с.Момчиловци , местните членове на сдружението, ще поднесат венци и цветя по случай 3-ти март .

Заместник-председателят Георги Касабаджаков и сподвижници, ще присъстват на родолюбива сбирка в гр.Карлс руе – Германия .

По случай националният празник се проведоха уроци по родолюбие в СОУ “Св. Климент Охридски”, гр.Пещера и в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Момчиловци. По инициатива на местната организация в с.Момчиловци, сдружението ще пусне в обръщение първото издание на вестник „Комитликъ”. В него ще бъдат разказвани интересни истории, свързани с хайдушкия и комитски живот. Вестникът може да се закупи в „Хаджичоневата къща“ – музей в гр.Смолян, кв.Устово , както и на мероприятията провеждани от сдружението .

Нека бъдем истински родолюбци, нека развеем българския трибагреник – символ на свободата !

Вирни се горе