Пушката на Петко Войвода поведе шествието за 3-ти март в Смолян

 Пушката на Петко Войвода поведе шествието за 3-ти март в Смолян

Смолян тържествено отбеляза 138 години от свещената българска свобода

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник –Трети март. Денят, в който преди 138 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство. По традиция честването на празника е в Устово, а началото бе поставено с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Николай Чудотворец” – кв.Устово. Отслужиха го архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, в съслужие с отец Васил Маджаров и протойерей Запрян Шиков. В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г.

Тази година начело на шествието на Родопските хайдути бе пушката на легендарния Петко Войвода. Светинята се съхранява в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ гр.Смолян. Носи я един от най-популярните хайдути и гайдари бай Стою Чонгаров.

В шествието се включиха и деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец” в Устово, облечени в народни носии, както и гайдари от състав „Капитан Петко войвоада“. Изминавайки пътя от църквата до площада те бяха приветствани от аплодисментите на множеството смолянчани.

„Петко войвода е свята личност за родопчани и всяка година в деня на Националният празник, неговата пушка ще се изнася от смолянския музей и ще събира последователите на заветите и делата му, които трябва да помним. Той е нашият родопски Левски, каза председателят на Сдружение „Родопски хайдути” Манол Ружинов.

Тържеството за празника се състоя на площад Възраждане в Устово, а началото му бе възвестено от гръм на хайдушкото топче.

„В този ден се събуждат най-съкровенните ни чувства на преклонение и национална гордост. По традиция се събираме пред този паметник, защото най-напред именно тук са посрещнати руските освободители. Уроците на историята трябва да осмислят българското освобождение. То бе извоювано, защото се превърна в общонационално дело. От такова единение имаме нужда и днес. Работейки за България, за родния край, за себе си да бъдем по сплотени каквито са били българите в зората на Възродената Българска държава”, каза кметът Николай Мелемов.

„Посланието на Трети март е да загърбим различията и да бъдем обединени. Това е денят, в който се сбъднаха мечтите на милиони българи“, каза в тържественото си слово областният управител на Смолян Недялко Славов. По думите му днешния ден е не само датата на нашето освобождение, а и едно ново начало, защото българския народ много бързо преодолява своята изостаналост и в годините след освобождението България намира своето място наравно с другите европейски народи, каквато е била мечтата на Апостола. „На всеки следващ Трети март да правим равносметка и да отчитаме, че сме направили важни крачки по пътя към единението и възхода като нация, народ, държава. Трети март не трябва да избледнява в нашата памет. Трябва да го честваме тържествено и масово както днес. Трябва да помним заветите на нашите прадеди и да почитаме свободата, за която те умираха, като съвкупност от права и задължения”, каза още Славов.

На тържеството присъстваха депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, депутатът от „Коалиция за България” Дора Янкова, депутатът от АБВ Петър Кадиев, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, председателят на ОбС – Смолян Славка Каменова и много граждани.

На 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. Според него Родопите остават в пределите на Османската империя, до 1912 година, когато жадуваната свобода е извоювана от 21 Средногорски полк, начело с полк. Владимир Серафимов, наречен в знак на признателност Освободителят на Родопите.

Тържественото отбелязване на националния празник и 138 години от Освобождението от турско владичество в Смолян завърши с празничен концерт.

Вирни се горе