Прожектираха български филми в Първо СОУ

Прожектираха български филми в Първо СОУ

Два български филма от миналото ни бяха прожектирани пред учениците от І СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян. Проявата е част от инициативите за отбелязване на 160-та годишнина на учебното заведение. По-малките деца имаха възможността да се докоснат до детството на своите родители, баби и дядовци с незабравимият филм „Войната на таралежите”.

Оказа се, че децата дори не бяха чували за него. „Така е, защото това, което гледаме днес по телевизията е английско, френско, турско, но не и българско”, каза директорката Росица Шехова и призова децата да се потопят в хубавата атмосфера и да потърсят герои, подобни на тях самите. По-големите ученици гледаха филма „Вчера”. Силен, дързък, бунтарски филм, който е трябвало да покаже възмущението на тогавашните младежи към някои пороци на системата. Месеците февруари и март в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” са посветени на изкуството, на големите успехи, постигнати от българите в областта на киното, театъра, музиката, изобразителното изкуство. „Макар че те не са продукт на съвременното поколение, те са дело на български автори, които трябва да се познават и ценят”, каза директорката Росица Шехова.

Затова учениците са посетили театър, опера, изложби. Докоснаха се и до българското кино. „В тези изкуства има много мъдрост, много красота, които си заслужава да бъдат опознавани цял живот”, каза още Шехова. Инициативата е подета и реализирана от два класа с класни ръководителки г-жа Бакърджиева и г-жа Михайлова. В І СОУ сега се обучават общо 660 ученици. От тях близо 300 са в начален етап, 250 в прогимназиален и 150 в гимназиялен. Според директорката Росица Шехова най-активни са учениците от хуманитарните паралелки, които имат афинитет към литература, изкуство, история.

Вирни се горе