Проверяват безопасни ли са училищата преди 15-и септември

Проверяват безопасни ли са училищата преди 15-и септември

Започват съвместни проверки безопастни ли са училищата и детските градини в област Смолян,съобщиха от полицията.

Във връзка с предстоящото откриване на учебната 2010 – 2011 година и с цел обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението и недопускане извършването на престъпления с висока степен на обществена опасност в районите на детските и учебните заведения и прилежащите им територии, както и за да се осигури безопасност на учениците по време на учебния процес, ОДМВР – Смолян, Център “Пожарна безопасност и спасяване” и ОУ “Гражданска защита” започват съвместни проверки в училищата и детските заведения в област Смолян.

На всички училища и детски градини, намиращи се на територията на ОД МВР – Смолян, ще се извършат охранителни обследвания. За констатираните пропуски ще се изготвят и изпратят уведомителни писма до компетентните длъжностни лица за предприемане на мерки по отстраняване на констатираните пропуски по-отношение системата за физическа защита и сигурност в тази категория обекти.

Ще бъдат извършени проверки на състоянието на хоризонталната и вертикална маркировка в районите около училища, детски градини, детски площадки , спортни съоръжения , читалища , библиотеки и др.

Ще се проведат работни срещи с всички училищни ръководства с цел подобряване на взаимодействието и обмена на информация за престъпни посегателства от и срещу малолетни и непълнолетни лица. Ще се обърне внимание за осъществяване на стриктен пропускателен режим в училищата и извършването на щателни проверки на лица носещи обемист багаж.

Инспекторите от Център „Пожарна безопасност и спасяване” – Смолян ще извършат тематични проверки в детските и учебните заведения в областта във връзка с изпълнението на нормите за пожарна и аварийна безопасност.

Служители на ОУ “Гражданска защита” ще извършат огледи на училищата, детските градини и ясли на територията на Смолянска област, като ще се обърне внимание на: актуализацията на Плана за защита при бедствия и схемите за евакуация; наличие на изсъхнали дървета, надвиснали клони и метални обшивки от покривите, застрашаващи сигурността на пребиваващите; сигурността на съоръженията в спортните и детските площадки; отстраняване на гнезда на опасни насекоми (оси, стършели и др.) и обезопасяване на шахти и колектори в дворовете на учебните заведения.

Вирни се горе