Провериха 882 МПС в акция за контрол на пътното движение на TISPOL

Провериха 882 МПС в акция за контрол на пътното движение на TISPOL

От 11 до 17 март на територията на област Смолян, както и в цялата страна се проведе полицейска акция, организирана в рамките на плана за провеждане на полицейски операции за контрол на пътното движение на TISPOL – европейската организация на службите на пътна полиция. Операцията се проведе едновременно във всички страни-членки на ЕС.

По време на акцията полицейските служители извършваха засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците, както и за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

В област Смолян са проверени общо 822 МПС (523 пътници на предни седалки, 299 пътници на задни седалки, в 91 МПС са превозвали деца), съобщи говорителят на полицията.

Констатирани са общо 54 нарушения, както следва – неизползване на обезопасителни колани от водачи – 43 бр.; неизползване на обезопасителни колани от пътници на предна седалка – 6 бр.; неизползване на обезопасителни колани от пътници на задни седалки – 5 бр; в 4 случая при превозване на деца в автомобилите не са използвани детски обезопасителни системи. За констатираните нарушения е взето отношение по Закона за движение по пътищата.

Основната цел на TISPOL е чрез кампанията за контрол да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и те да осъзнаят, че предпазните колани намаляват от настъпване на сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент, обясниха още от полицията.

Вирни се горе