Проведе се кампания за пешеходна безопасност с ученици от училища в Смолян и Чепеларе

Проведе се кампания за пешеходна безопасност с ученици от училища в Смолян и Чепеларе

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации от 4 април 2012 г. периодът от 6 до 12 май 2013 г , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема „Безопасност на пешеходците”.

С цел повишаване знанията и мотивацията на децата и възрастните за спазване на правилата за движение по пътищата и фокусиране на общественото внимание върху опазването на най-уязвимите участници в пътното движение – пешеходците, през настоящата седмица ОД МВР – Смолян и РЗИ – Смолян проведоха съвместна кампания за пешеходна безопасност с участието на ученици от училища в гр. Смолян и гр. Чепеларе, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В рамките на кампанията с името “ЗЕБРА” се проведоха следните мероприятия -обучени бяха ученици от 5 – 6 клас от училища в гр. Смолян и в гр. Чепеларе. С помощта на инспектор от “Пътна полиция”, учениците си припомниха и затвърдиха основните правила за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти, по време на беседите беше акцентирано на правата и задълженията на пешеходците като участници в пътното движение.

Обучените ученици, съвместно със служители на ОД МВР – Смолян патрулираха на пешеходни пътеки в гр. Смолян и в гр. Чепеларе, в близост до училищата. Децата подпомагаха правилното и безопасно пресичане на учениците по пътя към училище и коригираха тези, които нарушават правилата за безопасност, включително и възрастни. По време на кампанията децата раздаваха на пешеходците издадени от РЗИ – Смолян брошури с основните правила за пешеходна безопасност. На водачите на автомобили също бяха раздадени брошури, като децата приканваха водачите за повече толерантност към пешеходците.

Зеленото и червеното човече от пешеходния светофар отново се включиха в кампанията, за да привлекат вниманието на повече участници в движението – тяхната роля се изпълняваше от две деца от клуб “Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян. Двете “човечета от светофара” се присъединиха към патрулиращите на пешеходните пътеки ученици и полицаи и им помагаха при разясняването на пешеходците и на водачите на правилата за безопасно движение по пътищата.

През периода до края на м. юни от служители на “Пътна полиция” ще се реализира активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и над водачите, отнемащи предимство на пешеходците. Ще се проведат специализирани полицейски операции „Запази пешеходеца!”, като ще се упражнява засилен контрол над скоростта чрез дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места. До края на настоящата и от началото на новата учебна година, съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието, униформени служители на „Пътна полиция” ще изнасят пред ученици от началния и основния курс кратки беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите с препоръки за безопасност.

Вирни се горе