Проведе се граждански диалог „Регионалното развитие в Смолян“

Проведе се граждански диалог „Регионалното развитие в Смолян“

Областният управител Недялко Славов откри граждански диалог на тема „Регионалното развитие в Смолян“, който е част от платформата „Европа в нашия дом". Той благодари на всички, отзовали се на поканата да участват във форума, като изказа специални благодарности към министър Петя Аврамова.

„Спецификата на проблемите в област Смолян до голяма степен се адресират до Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, акцентира Славов, като допълни, че непосредственият контакт лице в лице е изключително важен, защото чрез такъв вид диалози хората задават приоритетните политики за властта, която гради управленските си решения, търсейки начини за решаване проблемите на гражданите.

„Говорейки за „Европа в нашия дом“, ние чувстваме Европа близо до нас благодарение на оперативните програми, а две от важните програми за нашия регион са ОП „Региони в растеж“ и Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020“, които се управляват от МРРБ. Инвестициите, които се случиха в Смолянска област са значителни, а съм сигурен, че през следващите месеци предстоят още много инвестиции по оперативните програми.“ Като отличници в национален мащаб от региона, областният управител отбеляза общините Смолян, Девин и Златоград, които са първите бенефициенти като градове трети и четвърти тип.

Във връзка с един от най-значителните за региона ни проекти – ГКПП „Рудозем-Ксанти“, Славов отбеляза, че до края на седмицата ще бъде оповестено решението за избор на изпълнител за строителството на пункта, което дава възможност строителните дейности да започнат през предстоящия строителен сезон.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отбеляза, че язовир „Пловдивци“ край Рудозем е напълно готов и се очаква да бъде назначена Държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация. „Пловдивци“ е първият язовир за питейни нужди, построен в България през последните 30 години. Към него е изградена и модерна пречиствателна станция за питейни води. Новото съоръжение ще подобри водоснабдителните услуги за около 40 000 жители на общините Рудозем и Мадан. Инвестицията е на стойност 47,4 млн. лв., а финансирането е по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка.

На територия на област Смолян ще се инвестират и над 91 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Проектът се осъществява с безвъзмездна помощ в размер на 68,2 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и включва изграждане или рехабилитация на 22 км водопроводи и 46 км канализация. Ще се модернизира и пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян.

Министър Аврамова подчерта, че от ключово значение за региона са и инвестициите в развитие на пътната инфраструктура, тъй като Смолян е единствената област в България, която няма достъп до жп транспорт. Тя увери присъстващите, че с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили, от август 2019 г. ще се увеличат възможностите за обновяване на съществуващата пътна мрежа и изграждане на нова.

В момента със средства от ОПРР 2014-2020 се ремонтират 21 км от третокласния път Михалково – Граница ОПУ Смолян, който е важен за жителите на Михалково, Кричим и Девин и им осигурява връзка със Смолян и к. к. Пампорово, както и бърз достъп до първокласния път Пазарджик – Пловдив. Срокът за изпълнение е 15 месеца. Рехабилитира се и още един участък от пътя с дължина 15,3 км, който в по-голямата си част е на територията на област Пловдив. На етап тръжна процедура е проектът за ремонт на 27,2 км от пътя Смолян – Стойките – Широка лъка. Разглеждат се техническите предложения. Предстои отваряне на ценовите оферти за строителство и строителен надзор. Индикативната стойност е 23,3 млн. лв. без ДДС.

За улесняване на трафика между Асеновград и Смолян се изработва прединвестиционно проучване за изграждане на трета лента за тежкотоварни автомобили в участък с дължина 74,8 км. Предстои да се определят участъците, в които е възможно да има такава лента, както и необходимите инвестиции.

Министър Аврамова припомни, че през октомври 2018 г. приключиха дейностите по аварийното укрепване на срутището край Тикале на пътя Смолян – Мадан. Паралелно са извършени геолого-проучвателни работи и е изготвен инженерно-геоложки доклад, в съответствие с който ще се направи трайно укрепване на срутището. Обмисля се вариант за съкращаване на процедурите, така че дейностите да могат да стартират с началото на строителния сезон. Стойността им няма да надвишава 3,7 млн. лв. Изграденият от АПИ временен общински път е прехвърлен на община Смолян и може да се наложи да бъде използван при трайното укрепване на срутището.

В Смолян министър Аврамова съобщи също, че тази година още с края на зимното поддържане ще бъде възложено на областните пътни управления да започнат почистване на републиканските пътища от хвърления пясък, на храстите и растителността около пътищата и да осигурят проводимостта на отводнителните съоръжения. Полагането на пътна маркировка също ще се направи в началото на пролетта.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в област Смолян ще бъдат инвестирани над 92 млн. лв. Средствата са по 28 проекта, по които се модернизират училища, детски градини, обновяват се сгради, социална инфраструктура и градска среда. Изпълнението на част от проектите вече е приключило. С нов облик са сградите на Граничното полицейско управление в Златоград, Районния съд и Районната прокуратура в Смолян, на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Девин и Златоград, както и общината в Девин. Продължава работата по обновяването на 6 училища и детски градини, в които се обучават близо 3700 деца.

В гражданския диалог „Европа в нашия дом“ на тема „Регионалното развитие в Смолян“, участваха Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството, областният управител на област Смолян Недялко Славов, народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, кметът на община Смолян Николай Мелемов, кметове на общини и на кметства от област Смолян, ръководители и представители на държавни институции и ведомства от региона, представители на медиите, граждани.

Вирни се горе