Протестират под прозорците на МС в защита на болницата в Девин

Протестират под прозорците на МС в защита на болницата в Девин

Характерната за родопския край каба гайда поведе протеста на три общини срещу затварянето на болницата в Девин. Около 200 души от Борино, Девин и Доспат тръгнаха с родопски песни от парламента към Министерския съвет, където ще внесат декларация с конкретни идеи за решаване на проблема.

Освен националното знаме, те носиха и множество плакати, гласящи: „Вижте пълна лудница в здравната система – три общини в Девинско без болница!", „Обществото ни боледува, обществото ни гладува, докога да продължава да робува?", „Не ни обричайте на преждевременна смърт!", „Доспат: Не ни устройва ПАТ, сега сте ШАХ, а утре сте МАТ!".

Валентина Павлова от инициативния комитет за спасяване на болницата заяви категоричната позиция на трите общини, че те не желаят да станат филиал на болницата в Смолян, каквото е предложението на здравното министерство. „Не са ни ясни много неща, тъй като има запори върху този филиал от рода на 600 000 лева. Общината е със задължения от около 7-8 милиона лева, а задълженията на болницата са отделно", обясни тя.

„Идваме с мирна цел. Родопчани сме търпелив народ, благодарни сме на министър Дянков за визитата и идваме да му я върнем. Няма да чакаме повече", допълни Павлова. Тя добави, че ако днес и утре протестиращите не получат предложения, ще преминат към гражданско неподчинение. „Не сме пропътували 400 километра, за да останем без решение", категорична бе Павлова.

Тя добави, че преди време е била създадена работна група за възраждане на болницата, като е била изготвена програма за това. „Сега през медиите ние научаваме, че тя е отхвърлена и че няма смисъл да се дават пари, там където изтичат като вода от пясък", изтъкна още Павлова.

Вирни се горе