Протест срещу простаци - безплатен сладолед

 Протест срещу простаци - безплатен сладолед

“Протест” обяви метеорологът Минчо Хаджиев и раздаде 700 сладоледа безплатно на ларгото в Смолян. Той е минен инженер по образование, но работи в обсерваторията на връх Рожен. От 10 години насам всеки септември Минчо раздава безплатно сладолед, но за втора година го прави на ларгото в Смолян, пише “Труд”.

“Обявих го като “протест”, за да ми дадат разрешение от общината. Инспектори от Агенцията по храните обаче ми поискаха документ за произход на сладоледа. А аз не развивам търговска дейност, за да имам нужда от такива документи. Ако поканя хората от града вкъщи и ги черпя в къщи, не е ли същото? По тази логика документи за произход трябва да имат всички, които раздават курбани по църкви и джамии”, казва Хаджиев.

Метеорологът приготвя сам шоколадовия сладолед с лешници от домашно мляко. Той озаглавил протеста си “срещу простите простаци в обществото ни”, за да призове всички способни и мили хора да си вземат от сладоледа му. Миналата година Хаджиев раздаваше сладолед като “протест срещу недъзите на съдебната система”.

Мъжът обяснява, че всъщност раздава сладоледа за здраве и помен на негови близки. “В Родопите мъжете правят или чешми или храмове за хаир, а аз така спазвам традицията”, казва метеорологът.

Вирни се горе