Промени в нормативната уредба на социалното законодателство през 2018г.

 Промени в нормативната уредба на социалното законодателство през 2018г.

С Постановление на Министерски съвет на Република България, обнародвано в Държавен вестник е определен нов месечен размер на гарантирания минимален доход за страната (ГМД) – 75 лв., считано от 01.01.2018 г. От 2009 г. до сега същият беше в размер на 65 лв. ГМД е база за определяне на месечни помощи и добавки по различните нормативни основания. Това съобщи на пресконференция СВЕТЛА АСЕНОВА-Главен експерт в Регионална дирекция за социално подпомагане – Смолян.

В тази връзка се променят размерите на месечната помощ по реда на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), като например:

помощта за лице до 65 г., живеещо само е 54,75 лв.;

за лице, съжителстващо с друго лице/лица, семейство или за всеки един от съвместно живеещи съпрузи – 49,50 лв.;

за дете от 0 до 16 г., а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20 години – 68,25 лв.;

за лице над 65 г., живеещо само – 105 лв.; за лице над 75 г., живеещо само – 123,75 лв., както и за лицата с различна степен на увреждане или трайно намалена работоспособност.

Еднократната помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП, която се отпуска при инцидентно възникнали нужди до 5-кратния размер на ГМД също ще се отпуска в по-висок размер – от 325 на 375 лв.

ГМД е база за определяне на месечните добавки за социална интеграция по Закона за интеграция на хората с увреждания. От 01 януари ще бъде изменен техния размер, както следва:

месечната добавка за транспортни услуги от 9,75 лв. ще бъде в размер на 11,25 лв.;

за информационни и телекомуникационни услуги – от 13 лв. ще стане 15 лв.;

за обучение на лица с трайни увреждания – също от 13 лв. на 15 лв.;

за достъпна информация – също от 9,75 лв. на 11,25 лв.;

за диетично хранене и лекарствени продукти – от 9,75 лв. на 11,25 лв. Съгласно промените в Закона за интеграция на хората с увреждания добавката ще се отпуска на лица със 71% и над 71% трайно намалена работоспособност, без да се изисква представяне на медицинско удостоверение от личен лекар за приеманите лекарствени средства.

Лицата с трайни увреждания с определени 71 и над 71% ТНР, които до сега не са получавали тази добавка, а същата е препоръчана в изготвената им социална оценка, следва да се обърнат към дирекция „Социално подпомагане“ за извършване на проверка.

Добавката за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги се изплаща до трикратния размер на ГМД, но не повече от действително направените разходи – до сега цялата сума беше 195 лв., а от 01 януари тя е 225 лв. или с 30 лв. повече.

Разходооправдателните документи ще се представят вече в 2-месечен срок от извършеното балнеолечение, а не както до сега в едномесечен, без да се подава отново заявление.

Дирекциите „Социално подпомагане“ по служебен път ще изменят размера на месечните добавки, считано от 01.01.2018 г., без да се подава заявление от лицата с увреждания. Ако до сега едно лице с определени над 90% ТНР и чужда помощ е получавало добавки в общ размер на 42,25 лв., то от 01.01.2018 г. сумата ще бъде 48,75 лв.

От м. януари вече се кандидатства с едно заявление-декларация за изготвяне на социална оценка и отпускане на месечни добавки за социална интеграция. В улеснение на лицата с трайни увреждания, заявлението може да се подава и от упълномощено лице. Към заявленията не се прилагат документи, които вече са депозирани по други нормативни основания и са налични в ДСП – удостоверения за банкови сметки, експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК и др. Изготвената социална оценка и издадената заповед за отпускане на интеграционни добавки ще се връчват заедно на правоимащото лице, а добавките ще се отпускат от първо число на месеца, в който са изготвени социалната оценка и предложението за отпускане на добавки.

С едно заявление ще се кандидатства за отпускане на целева помощ за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и/или медицински изделия (ПСПС/МИ) и допълнителна парично помощ за пътни разходи в страната за изработване, покупка или ремонт на ПСПС/МИ.

Намален е срокът за изготвяне на социален доклад по постъпило заявление, както и срокът за връчване на социалната оценка и заповедта за отпускане/отказване на добавките. Припомняме, че през 2017 г. дирекциите „Социално подпомагане“ осигуриха правата на 7 099 лица с увреждания от област Смолян, а изплатените средства по Закона за интеграция на хората с увреждания са 2 449 013 лв. Със Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2018 г. са направени изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД), с които се въвежда правна възможност за определяне на различен доходен критерий за получаване на отделните видове семейни помощи. През 2018 г. еднократната помощ за бременност, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и месечната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година ще се предоставят при средномесечен доход в размер на 450 лв. (за 2017 г. същият беше в размер на 400 лв.) От тази година ще е различен доходният критерий за преценка правото на подпомагане с месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Семействата със средномесечен доход на член от семейството до 400 лв. ще получават месечни помощи в пълен размер. За семействата с доход от 400,01 лв. до 500 лв. включително, размерът на семейните помощи ще бъде 80 на сто от пълния размер. Пълният размер на семейните помощи за деца, регламентиран в Закона за държавния бюджет за семейство с:

едно дете се променя от 37 лв. на 40 лв.;

две деца – от 85 лв. на 90 лв.;

три деца – от 130 лв. на 135 лв.;

четири деца – от 140 лв. на 145 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта се увеличава с 20 лв.

Считано от 01 януари тази година, дирекциите „Социално подпомагане“ ще изменят размера на месечните помощи служебно. Няма промяна в размера на останалите помощи за деца.

През 2017 г. в област Смолян са отпуснати еднократни и месечни помощи по Закона за семейни помощи за деца на 11 547 семейства, а изплатените средства са 7 454 538 лв.

Вирни се горе