Прокурори от Смолян извършиха проверка при специализирана операция по безопасността на движението

Прокурори от Смолян извършиха проверка при специализирана операция по безопасността на движението

Трима прокурори от Районна прокуратура-Смолян извършиха проверка заедно с екипи на полицията при специализирана операция с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия и управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Акцията се проведе преди няколко дни на територията на централната градска част на гр. Смолян и направленията с. Момчиловци-с.Петково и с. Смилян-с. Арда. Районният прокурор Георги Кърпаров и прокурорите Станчо Станчев и Георги Харизанов извършиха проверки на провежданата акция и се включиха в трите полицейски екипа към сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Смолян и РУ на МВР-Смолян.

По време на операцията, проведена в тъмната част на денонощието, са били проверени 62 лица, шофирали моторни превозни средства, като само един от тях е бил употребил алкохол. Констатирани са общо 10 нарушения по Закона за движение на пътищата – неспазване на пътните знаци, неправилно спиране и паркиране, нередовни документи, неизползване на обезопасителни колани и др. Проверката на Районна прокуратура-Смолян по време на специализираната операция е разпоредена в изпълнение на функцията на прокуратурата по упражняване на надзор за законност на основание чл. 145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Статистиката сочи, че на територията на гр. Смолян от юли 2016 г. до момента има спад на делата спрямо водачи, шофирали след употреба на алкохол, като са били образувани 17 наказателни производства. За същото време през 2015 г. делата са били 21.

Вирни се горе