Прокуратурата извърши проверка по сигнал за упражнено насилие спрямо длъжник на фирма за бързи кредити

Прокуратурата извърши проверка по сигнал за упражнено насилие спрямо длъжник на фирма за бързи кредити

Районна прокуратура-Смолян извършва проверка за действията на служители на РУ на МВР-Смолян по повод подаден сигнал за упражнено насилие спрямо длъжник на фирма за бързи кредити. На 17 септември 2016 г. трима мъже, представители на фирма за бързи кредити, се срещнали с 51-годишен мъж от Смолян, който бил забавил последното плащане по вноска. Тримата наобиколили длъжника и го наплюли, след което той обещал да се издължи. Малко по-късно го пресрещнали пред дома му, където един от тях му ударил два шамара. По случая бил подаден сигнал в РУ на МВР-Смолян. След извършена проверка на един от извършителите е било наложено административно наказание – глоба от 100 лева по Наредба №1 за опазване на обществения ред на Община Смолян, припомниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Материалите по делото не били докладвани в прокуратурата. С решение от 9 февруари 2017 г. Районен съд-Смолян е отменил административната санкция по наказателното постановление с наложена глоба от 100 лева, след като е обжалвана от един от извършителите. Мотивът е, че е недопустимо да се налага административно наказание за извършено престъпление.

Материалите, касаещи случая, са изискани от Районна прокуратура-Смолян и незабавно след получаването им е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по 213а, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс – опит за изнудване, придружен с причиняване на лека телесна повреда.

Във връзка с констатациите по този случай районният прокурор на гр. Смолян Георги Кърпаров е разпоредил проверка на цялостната дейност на РУ на МВР-Смолян през 2016 г., която трябва да приключи на 15 март 2017 г.

Вирни се горе