Прокуратурата разследва приоритетно рецидисти, за да не извършват други престъпления

Прокуратурата разследва приоритетно рецидисти, за да не извършват други престъпления

Към месец януари, 2011 год. в района на Окръжна прокуратура – Смолян е имало общо 67 досъдебни производства образувани срещу 75 лица с две и повече образувани наказателни производства. Към настоящия момент прокуратурата е приключила общо 60 от тези дела, срещу 63 лица, които в по–голямата си част са предадени на съд. Районна прокуратура – Смолян е имала и приключила най–много такива досъдебни производства, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Иван Спиров.

Според Окръжния прокурор на град Смолян Даниела Ангелова „това е значителен успех за Окръжна прокуратура и Районните прокуратури”.

В Окръжна прокуратура – Смолян и прилежащите и районни прокуратури в Област Смолян се осъществява усилен надзор и ръководство по досъдебните производства образувани срещу криминално проявени лица, срещу които се водят и други наказателни дела.

Тези извършители проявяват престъпна упоритост и попадат в полезрението на прокуратурата, благодарение на въведения в институцията регистър на лица с две и повече неприключени наказателни производства, отчете прокурор Спиров.

С усилията на прокуратурата и органите на разследването, този вид дела се разследват приоритетно и приключват в изключително кратки срокове. Застъпен е екипния принцип между прокурори и разследващи при работата по досъдебните производства.

На обвиняемите по въпросните дела се вземат по – тежки мерки за неотклонение, включително и задържане под стража. Става въпрос за измами, кражби, престъпления по транспорта и други. Основна цел на прокуратурата е да се отнеме възможността на тези лица да вършат нови престъпления, а също да бъдат своевременно наказани за вече осъществените престъпни деяния, заключи Иван Спиров.

Вирни се горе