Производители: Храна има за месеци напред, не се презапасявайте

Производители: Храна има за месеци напред, не се презапасявайте

Представители на хранителната индустрия и на предприятия, които произвеждат храна, увериха на извънреден брифинг в Министерски съвет, че има достатъчно хранителни запаси в страната. Затова не бива хората да се поддават на паника и да се презапасяват.

„Тук сме във връзка с информация за повишен интерес към търговки обекти в столицата. Ще ви предложим реални цифри и информация, че бългърските производители на храни са конкурентоспособни, задоволят изцяло вътрешното потребление, има ресурси от няколко месеца до 2 години”, заяви министърът на земеделието, храните и горите – Десислава Танева. Тя е категорична, че няма основания за притеснение в тази посока. Тя подчерта, че България е основен производител и търговец в света, на 11 място, по експорт на пшеница. В момента има наличност от 1,7 милиона тона за вътрешно потребление, което ще стигне за над 1 година за всички нужди. Над 2 милиона тона е царевицата и тя може да стигне за 2 години напред, дори да няма друга реколта. Слънчоглед и олио също има, наличната суровина е за минимум три месеца. Има и много слънчоглед на склад.

Представителите на хлебопроизводството, млечните продукти, на консервната промишленост, на месопреработвателната промишленост, на производството на риба, на вода и напитки, увериха, че няма никакви поводи за паника. Хляб може да има за две години, без да се прибира нова реколта. Мляко и сирене също има достатъчно. Така е и с месото, и с рибата, и с консервите, и с водата, и с другите напитки. „Нека не се търсят сензации, няма място за притеснение. Нормално запасени са секторите. Притеснението у потребителите е излишно. Нека бъдем отговорни към здравето на всички около нас. Храна ще има достатъчно, можем да реагираме при всякаква кризисна ситуация”, увериха представителите на различните браншове,пише kmeta.bg

.

Вирни се горе